ŽIVOTNA DRAMA

PAPA FRANJO ŠALJE HELIKOPTER PO MALOG ALFIEJA Bolesni dječak navjerojatnije će ipak biti prebačen u Italiju

 Profimedia / Facebook

Alfie Evans vjerojatno će biti prebačen u Italiju posebnim medicinskim helikopterom čiju je upotrebu odobrio sam Vatikan, piše portal Express. Bit će to posljednji pokušaj da se spasi život ovog 23-mjesečnog dječačića.

'Poseban helikopter čeka spreman da krene po Alfiea jer je tako naredio sam papa Franjo', rekao je Paul Diamond, odvjetnik roditelja hrabrog dječaka.

Podsjećamo, Alfieu je dijagnosticirana neizlječiva neurološka bolest zbog koje liječnici predviđaju da ne može poživjeti još dugo.

No njegova obitelj i podržavatelji, poznati kao 'Alfieva vojska', inzistiraju na tretmanu u Italiji koja je dječaku prije nekoliko dana odobrila državljanstvo.

Osobno je intervenirao i papa Franjo odobrivši da se dijete preveze helikopterom u vlasništvu Vatikana.

Inače, sud u Velikoj Britaniji zabranio je da se dijete odvede izvan zemlje na liječenje, no Alfievi roditelji uložili su žalbu na takvu odluku.

Kad je dječak skinut s respiratora, nastavio je disati samostalno.

'Borac se i dalje drži. Vratio se. Samo je malo potonuo, problijedio i usnice su mu počele plavjeti, no ipak se vratio. Želimo da znate da je Alfie sada stabilno', objavio je njegov otac Tom Evans u video poruci na Facebooku.

Pripadnici 'Alfieve vojske' primijećeni su kako žure u bolnicu s medicinskom opremom, vjerojatno respiratorom. Osim njih, bolnicu okružuju i policijske snage zbog mnoštva ljudi koji se ondje okupljaju.

Alfievi roditelji na sudu su već dva puta izgubili parnicu: na Visokom sudu, na Prizivnom sudu, na Vrhovnom sudu i na koncu na Sudu za ljudska prava.

U veljači je sud odlučio da se Alfiea, unatoč protivljenju njegovih roditelja, prestane liječiti. S odlukom se slaže i specijalist Alder Hey koji kaže da daljnje održavanje na životu nema smisla. Sudac Justice Hayden rekao je da je svako daljnje liječenje uzaludno te da bi prebacivanje dječaka u drugu bolnicu bilo pogrešno i besmisleno. S odlukom su se složili i suci ostalih sudova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:33