‘IRONIJE ŽIVOTA‘

Papa Franjo čudi se kardinalima koji sumnjaju u cjepiva: ‘Jedan od njih je, jadan, završio na respiratoru‘

‘Kao djeca smo se cijepili protiv ospica, dječje paralize - sva su djeca cijepljena i nitko ništa nije rekao‘, naglasio je papa
Papa Franjo na povratku iz Slovačke
 Tiziana Fabi/AFP

Papa Franjo je kazao da ne može objasniti to što među kardinalima u Katoličkoj crkvi ima onih koji oklijevaju cijepiti se protiv koronavirusa, piše BBC.

'To je čudno jer čovječanstvo i cjepiva su već dugo prijatelji', rekao je papa Franjo novinarima tijekom leta iz Slovačke u Italiju.

Papa, koji je sâm primio cjepivo, i ranije je hrabrio ljude da se cijepe radi 'općeg dobra'.

Rekao je i da je jedan kardinal završio u bolnici s teškim oblikom Covida.

Iako papa nije rekao na koga točno misli, konzervativni američki kardinal Raymond Burke (73) nedavno je nekoliko dana proveo na respiratoru nakon što se zarazio virusom.

Nije poznato je li kardinal Burke cijepljen ili nije, ali u prošlosti je bio kritičan prema cijepljenju.

'Čak i u kardinalskom zboru ima nekih koji se protive cijepljenju', rekao je Papa novinarima. 'Ali jedan od njih, jadan, hospitaliziran je zbog virusa. To su te ironije života.'

Dodao je da su sada gotovo svi u Vatikanu cijepljeni te da razmatraju kako pomoći onima koji još uvijek oklijevaju.

'Kao djeca smo se cijepili protiv ospica, dječje paralize - sva su djeca cijepljena i nitko ništa nije rekao', naglasio je.

No, papa je ipak shvatio da bi neke rasprave o cjepivima mogle povećati strahove i nesigurnost te je samo zaključio da bismo 'trebali razjasniti stvari i govoriti mirno'.

Neki vjerski vođe, posebno u Sjedinjenim državama, vjeruju da bi katolicima trebalo dopustiti da iz vjerskih razloga traže priziv savjesti o cjepivima protiv Covid-19. Međutim, papa Franjo se s time nije složio te je rekao da su cjepiva 'moralno prihvatljiva' i da se mogu koristiti 'čiste savjesti'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 01:55