SVETI OTAC U AZIJI

Papa doputovao na Filipine

Pope Francis (centre L) walks with Philippine President Benigno Aquino (2nd R) shortly after arriving at a military airbase in Manila on January 15, 2015. Pope Francis will immerse himself January 15 in the Catholic Church's passionate and chaotic Asian heartland as he lands in the Philippines for a five-day trip that is tipped to attract a world-record papal crowd. AFP PHOTO/TED ALJIBE
 TED ALJIBE/AFP

MANILA - Papa Franjo doputovao je u četvrtak iz Šri Lanke na Filipine kako bi poslao poruku milosti i suosjećanja milijunima siromašnih Filipinaca, među kojima su i oni pogođeni jednim od najsnažnijih tajfuna.

Filipini, najkatoličkija azijska zemlja gdje vjernici čine 80 posto stanovništva, pokrenula je najveću sigurnosnu operaciju povodom papinog dolaska rasporedivši gotovo 50.000 vojnika i policajaca u prijestolnici Manili i u središnjoj pokrajini Leyateu koju će Franjo posjetiti ovoga vikenda.

Vlasti su povodom njegova dolaska proglasile trodnevni državni praznik. Franjo će se sastati s preživjelima tajfuna Haiyana, koji je u studenome 2013. poharao zemlju i otvoriti novi katolički centar za siromašne nazvan po njemu. U pustošenju Haiyana poginulo je 7.300 ljudi, a više od četiri milijuna ih je postalo beskućnicima.

Azija je prioritet Franjinog papinstva. Tijekom boravka u Južnoj Koreji u kolovozu Franjo je taj kontinent nazvao "velikom granicom". Najmnogoljudniji kontinent ima najmanji postotak katolika. U nekim zemljama, Kini, Sjevernoj Koreji, Vijetnamu, Mianmaru, izloženi su progonu.

Papa je 4. siječnja objavio da je četiri nadbiskupa iz Mianmara, Tajlanda i Vijetnama promaknuo u kardinale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:40