SRUŠILA TRI GENERALA

Pala češka 'Mata Hari', špijunka koja je Rusima pet godina odavala važne informacije

Psiholog iz policije zaveo je tajnicu i od nje dobivao informacije vezane uz obrambena pitanja

PRAG - Sreli su se na seminaru iz psihologije 2004. godine, on je bio “visok, obrazovan, kulturan i pomalo misteriozan”, tako ga je barem novinarima opisala Vladimira Odehnalova, protagonistica priče koja je koštala karijere tri češka generala.

Naime, taj je “pomalo misteriozni” tip bio Robert Rahardžo, najvjerojatnije ruski špijun. Odehnalovoj se svidio, postali su prijatelji - ona danas tvrdi da su njih dvoje proteklih pet godina samo razgovarali, katkad bi otišli na večeru, u kino, ali ništa više od toga. No, češki mediji u to ne vjeruju.

Izabrao prijateljicu

Upravo obrnuto, duboko su uvjereni da je Odehnalova zapravo češka “Mata Hari”, špijunka koja je Rusima punih pet godina odavala važne informacije. Njezina pozicija joj je omogućavala da zna puno toga: bila je šefica kabineta trojici generala. Upravo zbog svega navedenog češki mediji smatraju da je Rahardžo izabrao Odehnalovu da mu bude prijateljica kako bi i u neformalnom razgovoru s njom uspio doći do važnih informacija.

U Prag je, taj sin Ruskinje i Indonežanina, došao 1992. godine kako bi studirao psihologiju. Naučio je češki, oženio se Poljakinjom i zaposlio u ministarstvu unutarnjih poslova. Stoga je sasvim razumljivo da je zapao za oko ruskim agentima koji su ga, pretpostavlja se, unovačili 2003. godine tijekom odmora na Kreti, pa je ruska tajna služba preko njega dobila uvid u informacije ministarstva unutarnjih poslova i vojske. “Pomalo misteriozni” Rahardžo je sve do rujna 2009. očito brižno skupljao informacije.

Bez traga u Pragu

No, kad je osjetio da bi mogao biti praćen, nestao je iz Praga tako brzo i bez traga da je njegova žena podnijela prijavu da je nestao. Kad je počelo odmotavanje klupka češka tajna služba BIS ubrzo je došla do Odehnalove (inače udane i majke dvoje djece) i zatim su se zakotrljale generalske glave. “ Neću si nikada oprostiti što sam imala udjela u rušenju karijere trojice generala”, rekla je Odehnalova koja i dalje tvrdi da nije odavala nikakve tajne.

Samo su tražili žrtvenog jarca

U studenom 2009. ostavke na svoje položaje daju generali Sedlak i Proks, te Odehnalova. Sedlak je u jednom (i jedinom) intervjuu izjavio kako je bio pozvan u ured tadašnjeg ministra obrane koji mu je rekao da odstupi jer postoje sumnje da je naštetio državnoj sigurnosti. Sedlak smatra da je zapravo bila riječ o traženju “žrtvenog janjeta” zbog skandala koji su u Afganistanu izazvali češki vojnici s nacističkim oznakama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:26