POVRATAK OTPISANOG

Pahorovom pobjedom profitirat će Janša

Na naizgled rutinskim predsjedničkim izborima u Sloveniji dogodio se iznenađujući obrat: iako su ga ankete proglasile gubitnikom s deset posto razlike, Borut Pahor nadvladao je sadašnjeg predsjednika Danila Türka.

Nakon prebrojenih 98,8 posto glasova bivši premijer Pahor osvojio je 40,01 posto, a Türk 35,83 posto glasova. Tko će biti predsjednik, Pahor ili Türk, odlučit će Slovenci u drugom krugu izbora, u nedjelju 2. prosinca. Jasno je samo to da je iz igre ispao treći predsjednički kandidat, Milan Zver, s pristojnih 24,16 posto glasova.

U Sloveniji su svi jučer tumačili što bi mogao biti razlog iznenađujućeg izbornog obrata. Većina analitičara u prvi plan ističe malu izlaznost birača koja je očito išla naruku Pahoru: na izbore je izašlo jedva 816.000 birača ili nešto manje od 48 posto upisanih na birački popis. To je najslabiji odaziv na parlamentarnim i predsjedničkim izborima još od osamostaljenja početkom 90-ih godina.

Tri razloga iznenađenja

Pahor je ovim iznenađenjem demantirao sve one koji su ga nazivali političkim gubitnikom nakon što je lani izgubio na prijevremenim izborima. U drugi krug ulazi s pozicije moralnog pobjednika i tu će mu prednost, kako procjenjuju slovenski analitičari, Türk teško oduzeti. Glavni razlog što su sve predizborne ankete promašile izborni rezultat list vide u rekordno niskom odazivu birača od 47 posto. Posljednje predizborne ankete objavljene uoči izborne šutnje davale su Türku veliku prednost. Prema posljednjoj predizbornoj anketi lista Delo, predviđalo se da će Türk dobiti 44, a Pahor 33 posto.

- Par dana uoči izbora bila je primjetna tendencija rasta popularnosti Boruta Pahora, koja je očito doživjela vrhunac upravo u trenutku kad mu je to trebalo - komentirao je slovenski politolog Vlado Miheljak za Jutarnji i ističe tri razloga za Pahorovu pobjedu u prvom krugu. Osim što niske izlaznosti, bitan faktor bio je način na koji je Türk vodio kampanju. Naime, njegova je kampanja bila defenzivna i nije se mogao nositi s Pahorovom agresivnom populističkom kampanjom.

- Treći i, naravno, najvažniji razlog jest to što su za Pahora glasovali birači desnice. Pokazalo se da je 32 posto glasača Janšina SDS-a dalo glas Pahoru, a ne svom kandidatu Zveru. Desnica nije vjerovala u Zvera pa se okrenula Pahoru ili, pak, protiv Türka - objašnjava Miheljak i dodaje da to još ne znači Pahorovu pobjedu.

Nenadoknadiva razlika

- Da su na ove izbore izašli samo simpatizeri ljevice, Türk bi imao možda više glasova jer je trećina glasača Pahorove stranke ipak zaokružila Türka - kaže Miheljak.

Drugi krug izgleda ovako: Türk je predstavnik ljevice, a Pahor se pretvorio u svojevrsnog kandidata desnice. No, to može biti dvosjekli mač jer se ljevica zbog toga može okrenuti protiv Pahora. Drugo, nije teško predvidjeti da će odaziv glasača desnice u drugom krugu biti slabiji pa treba vidjeti gdje će Pahor nadoknaditi njihove glasove koje je dobio u prvom krugu.

“Ako u drugom krugu pobijedi Pahor, premijer Janša može otvoriti šampanjac”, zaključuje list Dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:50