PROBLEMI U SUSJEDSTVU

PAHOR PAO U JUNCKEROV ZAGRLJAJ Slovenskom predsjedniku u Bruxellesu obećali pomoć, Berlin i Beč poručuju: 'Mi granicu ne zatvaramo'

 AFP

Sloveniju će u četvrtak zbog izbjegličke krize posjetiti europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopulos, najavio je u utorak u Bruxellesu slovenski predsjednik Borut Pahor koji se sastao sa predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom koji nakon toga nisu dali izjave.

Pahor koji će se sutra sastati i s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom u Bruxelles je otputovao kako bi europske sugovornike obavijestio o ozbiljnosti migracijske krize u Sloveniji, gdje se po procjeni slovenskih vlasti zadnjih dana stvara usko grlo u migrantskom valu iz Turske i Grčke balkanskom rutom. Ljubljana tvrdi da Hrvatska u Sloveniju propušta mnogo više migranata nego što ih Slovenija može primiti, dok Austrija, kako tvrdi, ne prima izbjeglice potrebnim tempom.

Pahor je slovenskim novinarima u Bruxellesu kazao da je umjereni optimist nakon današnjih razgovora u kojima je europske dužnosnike upoznao s ozbiljnošću situacije.

Slovenija može u relativno kratkom vremenu računati na pomoć u svom suočavanju s migrantskim valom, i to pomoć svojim policajcima na granici s Hrvatskom, ali i na financijsku potporu, naveo je Pahor, dodavši da je u tom pogledu umjereni optimist.

Dodao je kako je njegove sugovornike o dramatičnosti situacije posebno uvjerila namjera slovenske vlade da ne granicu pošalje vojsku, te da je dobio načelnu potporu da se u Sloveniju pošalje policijska pomoć drugih država koju bi koordinirala Europska komisija.

O pojedinostima te pomoći navodno će biti riječi prilikom posjeta europovjerenika Avramopulosa Ljubljani u četvrtak.

Kako prenose slovenski dopisnici iz Bruxellesa, Pahor je dobio neslužbena uvjeravanja da Njemačka neće zatvarati svoju granicu za migrante niti će to učiniti Austrija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:49