ZLODJELO SEPARATISTA

PAD BOEINGA MH17 Istražitelji potvrdili: 'Avion se raspao u zraku jer je pogođen raketom!'

298 putnika i članova posade poginulo je u padu zrakoplova Malaysia Airlinesa na istoku Ukrajine
 AFP

Malezijski zrakoplov MH17, srušen sredinom srpnja na istoku Ukrajine, pogođen je tijekom leta "velikim brojem projektila velike brzine", što je prouzročilo raspadanje aviona, navodi se u utorak u preliminarnom izvješću nizozemskih istražitelja.

Boeing 777-200 "raspao se u letu, vjerojatno zbog strukturalnih oštećenja koje je prouzročio veliki broj projektila velike brzine koji su izvana pogodili zrakoplov", zaključio je Nizozemski ured za sigurnost (OVV) koji vodi multinacionalnu istragu.

Nije pronađen nijedan dokaz o tehničkoj ili ljudskoj pogrešci.

Protuzrakoplovne rakete imaju blizinski upaljač koji aktivira eksplozivno punjenje na određenoj udaljenosti od cilja, uslijed čega veliki broj metalnih krhotina rakete oštećuje zrakoplov.

OVV nije imao pristup mjestu pada zrakoplova, koje je na području sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih separatista, nego se oslanjao na podatke iz crnih kutija i komunikaciju s kontrolom leta, te satelitske slike i radarske informacije u svom preliminarnom izvješću.

U izvješću se ne navodi tko je kriv za rušenje zrakoplova.

Kako stoji u izvješću, pilot zrakoplova nije poslao poziv u pomoć, a njegov zadnji razgovor s kontrolorima leta na tlu, s kojima je razmijenio uobičajene informacije o promjeni putanje, zabilježen je sedam sekundi prije nego što su uređaji prestali snimati.

Za rušenje zrakoplova američke i ukrajinske vlasti ranije su optužile proruske separatiste, koji su to navodno učinili ispalivši na avion projektil iz ruskog raketnog sustava Buk.

Međutim, separatisti su ustvrdili u utorak nakon objave izvješća da ono potvrđuje da je zrakoplov srušila Ukrajina.

Konačno izvješće bit će objavljeno do godišnjice pada zrakoplova.

Avion je letio 17. srpnja iz Amsterdama za Kuala Lumpur kada se srušio na istoku Ukrajine, gdje su se u to vrijeme vodile žestoke borbe između separatista i vladinih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:31