SMS SKANDAL

Pacolli: ‘Pitaj CD što učiniti za treći krug’. Puskar: ‘Bit će OK, uplašili smo ih...’

The newly elected President of Kosovo Behgjet Pacolli is pictured during a visit to the family of late former President Ibrahim Rugova on February 23, 2011 on his first official day as President. Kosovo's parliament elected construction tycoon Behgjet Pacolli as the new President of Kosovo on February 22, 2011. The vote was marred by a walkout of the three main opposition parties, which demonstrated against the decision of re-elected prime minister Hashim Thaci and his Democratic Party of Kosovo (PDK) to embrace controversial tycoon Behgjet Pacolli's New Kosovo Alliance in the new governing coalition. AFP PHOTO/ARMEND NIMANI
 ARMEND NIMANI

PRIŠTINA - Behgjet Pacolli, kontroverzni biznismen, glasovit i po tome što je bio oženjen Anom Oxom te od Borisa Jeljcina dobio natječaj za obnovu Kremlja, ostvario je san te postao predsjednik Kosova.

No, sve što je prethodilo tom izboru bila je prava drama na Kosovu.

Pacollija je na čelo države, smatraju analitičari na Kosovu, dovela trgovina s premijerom Hashimom Thaçijem, vođom pobjedničke stranke PDK na posljednjim, vrlo sumnjivim izborima, a ne volja naroda. Pacollijeva stranka Savez za novo Kosovo (AKR) uspjela je prijeći prag samo zbog savezništva s islamski orijentiranom Strankom prava (PD) i Socijaldemokratskom partijom Agima Çekua.

Američka uloga

Taj je savez skupio jedva sedam posto glasova, a procjenjuje se da je potpora za Pacollijevu stranku bila čak ispod četiri posto.

Na glasovanju za predsjednika od 61 glasa zastupnika, koliko je potrebno, Pacolli je u prvom krugu dobio samo 54. No u drugom krugu, iako su glasali potpuno isti zastupnici, dobio ih je 58, da bi u trećem dobio - 62!

Izgleda da je i američki veleposlanik u Prištini Christopher Dell imao svoju ulogu u režiranju te drame te da je prijetio zastupnicima. Naime, nakon drugog kruga Thaçi je pozvao zastupnike na konzultacije, iako to predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi nije odobrio, rekavši da je to protiv poslovnika i protuustavno. No tih pet minuta stanke pretvorilo se u stanku dulju od 50 minuta, nakon koje su, na iznenađenje javnosti, sa 62 glasa zastupnici vladajuće Koalicije izabrali Behgjeta Pacollija za predsjednika.

Fotoreporteri u akciji

Što se zapravo dogodilo pokazuje i razmjena SMS poruka Pacollija koji se iz sjedala u Skupštini dopisivao sa svojim američkim savjetnikom bosanskog podrijetla Esadom Puskarom, koji se nalazio u galeriji za goste zajedno s američkim veleposlanikom na Kosovu Christopherom Dellom. Fotoreporteri su uspjeli fotografirati Pacollijev mobitel. U jednom trenutku, nakon drugog kruga, Pacolli je tražio od svog savjetnika što da napravi za treći krug: “Pitaj CD što napraviti za treći krug”.

Slijedio je šokantni odgovor, prema kojem Puskar navodno citira Della koji kaže: “Fatmir i Jakup su se uplašili nakon prijetnji na kraju. Mislim da će biti tijesno, ali OK...”. I doista je bilo “OK” jer je Pacolli izabran sa 62 glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:44