ŠTO SE DOGAĐA?

Ovoliku količinu radioaktivnog elementa Amerika nije kupila nikada u svojoj povijesti: I to pogledajte od koga...

Rusija je najveći dobavljač urana na svijetu, a Americi osigurava oko 24 posto potrebnog urana

Američki predsjednik Joe Biden

 /Profimedia

Poslovati se mora čak i s omraženim protivnicima. Tako su u svibnju 2024. Sjedinjene Američke Države (SAD) kupile od Rusije rekordnu 91,1 tonu obogaćenog urana za 209,5 milijuna dolara. To je najviša vrijednost od ožujka 2023. (kad su Amerikanci platili 245,9 milijuna dolara), javlja ruska novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na podatke Ureda za popis stanovništva Sjedinjenih Država.

Uzgred, upravo u svibnju 2024. SAD je napravio najveću ukupnu kupnju urana u povijesti (987 milijuna dolara). Tada je glavni izvoznik urana bila Kina (323,6 milijuna dolara), iako je Beijing za SAD globalno još veća prijetnja nego Kremlj. Francuska je po tom pitanju zauzela drugo mjesto (245,4 milijuna dolara), a treće Rusija (209,5 milijuna dolara). Povećanu kupovinu treba promatrati u svjetlu činjenice da je, prije dva mjeseca, američki predsjednik Joe Biden potpisao Zakon o zabrani niskoobogaćenog urana iz Rusije koji na snagu treba stupiti prvog kolovoza, te će se uvoz ograničiti, a potpuni embargo započinje 1. siječnja 2028.

Prije toga, u prosincu, SAD, Japan, Francuska, Velika Britanija i Kanada sklopili su sporazum kojim su se obvezali uložiti ukupno 4,2 milijarde dolara u tehnologije obogaćivanja urana. Sukladno tom sporazumu, Kongres je na zahtjev Bijele kuće izdvojio 2 milijarde i 700 milijuna dolara za razvoj infrastrukture za obogaćivanje urana. Cilj je povećati kapacitete za preradu urana u SAD-u i dugoročno učiniti nuklearnu energiju neovisnom o vanjskoj opskrbi sirovinama.

Prema ovom zakonu, uvoz urana iz Rusije u SAD smanjit će se za 476 tona, čime će ruski proračun biti uskraćen za milijardu dolara. To je glavni cilj prijedloga zakona - još jedan potez kojim se želi odsjeći ratni stroj Vladimira Putina od financijske potpore jedne zapadne zemlje. Jake Sullivan, američki savjetnik za sigurnost, objasnio je da se nova regulativa ne odnosi samo na smanjenje energetske ovisnosti o Moskvi, nego je i udar na financiranje ruskog ratnog stroja. Ministarstvo trgovine SAD-a objavilo je kako je Rusija 2023. godine Amerikancima prodala urana u vrijednosti većoj od 1,2 milijarde dolara, što je rekord od 2009. godine.

Amerikanci imaju najviše civilnih nuklearnih reaktora na svijetu. U SAD-u postoje 93 takve elektrane, od kojih su 24 potpuno pogonjene gorivom iz Rusije. Rusija je najveći dobavljač urana na svijetu, a Amerikancima osigurava oko 24 posto potrebnog urana. Osim toga, Joe Biden postavio je cilj da američko gospodarstvo postigne 100 posto čistu energiju do 2035. A nuklearne elektrane sada daju više od polovice električne energije bez emisija u SAD-u.

Dok je zabrana uvoza nafte, plina i ugljena u SAD-u donesena relativno brzo nakon početka ruskog napada na Ukrajinu prije dvije godine, za jednak potez u vezi s uranom trebalo je više vremena. Naravno, Rusima se to nije svidjelo. "Delikatna ravnoteža između izvoznika i uvoznika proizvoda od urana je poremećena", objavio je na Telegramu Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama. "Život je potvrdio da je rusko gospodarstvo spremno na sve izazove i brzo reagira na novonastale poteškoće, čak i izvlačeći korist iz situacije. Tako će biti i ovaj put."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 16:56