SIGURNOSNI RIZIK

'OVO JE RASIZAM I SEGREGACIJA' Izrael uveo dvije autobusne linije koje smiju koristiti samo Palestinci!

 AFP

JERUZALEM - Izrael je uveo dvije autobusne linije kojima se mogu koristiti samo Palestinci na putu iz Zapadne obale u Izrael, u potezu koje izraelske skupine nazivaju rasističkim, a izraelsko ministarstvo prometa unapređenjem usluge.

List Haaretz objavio je u ponedjeljak da je ministarstvo uvelo posebne linije za palestinske radnike pošto su se židovski doseljenici žalili da Palestinci u miješanim autobusima predstavljaju sigurnosni rizik.

"Uvođenje odvojenih autobusnih linija za Palestince i židove je naprosto rasizam. To se ne može opravdati nikakvim tvrdnjama o sigurnosti ili gužvi", kaže Jessica Montell iz skupine za ljudska prava B'Tselem.

Ministarstvo prometa tvrdi da će dvije nove linije "unaprijediti usluge javnog prijevoza palestinskim radnicima" prema Izraelu i iskorijeniti "piratske" linije na kojima im se karte "papreno" naplaćuju.

Ministarstvo ujedno opovrgava da se radi o segregaciji. "Mi nismo ovlašteni bilo kome zabraniti korištenje javnim prijevozom", priopćilo je.

No, skupine za ljudska prava strahuju da će izraelska policija na sigurnosnim kontrolnim točkama micati Palestince iz redovnih autobusa i upućivati ih u one namijenjene samo njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:11