SVIJET U IŠČEKIVANJU

OVO JE PET KOMPANIJA KOJE ZASAD VODE U UTRCI ZA RAZVOJ CJEPIVA ZA KORONU Sve zanimaju rezultati testiranja specijalnog odjela kineske vojske

 
 Getty Images

Mnoge kompanije i organizacije sudjeluju u utrci za razvojem cjepiva protiv novog koronavirusa, piše Guardian. Ovo su neke od njih:

Moderna

Modernin kandidat za cjepivo, nazvan mRNA-1273, prvi je koji je ušao u fazu kliničkog ispitivanja, samo osam tjedana nakon što je u siječnju uspješno obavljeno genetsko sekvencioniranje Covida-19. U ponedjeljak je ova američka biotehnološka kompanija objavila da je kod svih dobrovoljaca koji su sudjelovali u istraživanju i primili dozu cjepiva, zabilježena pojava antitijela, čak i kod onih koji su primili vrlo male doze. Količina antitijela bila je ista ili čak veća kao kod ljudi koji su preboljeli Covid-19. Iz kompanije su poručili da je 'cjepivo sigurno i dobro se podnosi'. Također, testiranja su pokazala da RNA-1273 pruža potpunu zaštitu od repliciranja virusa u plućima laboratorijskih miševa.

CanSino

Kineska kompanija CanSino Biologics, smještena u Wuhanu, prva je koja je započela s drugom fazom kliničkog testiranja za svoje cjepivo Ad5-nCoV. Međutim, CanSino koji djeluje u okviru medicinskog odjela kineske vojske, nije objavio detaljne rezultate druge faze ispitivanja. Rekli su, tek, da su na osnovu preliminarnih sigurnosnih ispitivanja iz prve faze, u kojoj je sudjelovalo 500 ljudi, odlučili pokrenuti drugu fazu kliničkog testiranja.

Sveučilište Oxford

Cjepivo ChAdOx1 nCoV-19 razvijeno na Oxfordu, trenutno se testira na 1000 dobrovoljaca u dobi između 18 i 55 godina u prvoj fazi ispitivanja koja je počela prošlog mjeseca. Znanstveni rad – koji još nije recenziran – o učinkovitosti cjepiva kod rezus makaki majmuna, objavljena u ponedjeljak, pokazao je da cjepivo štiti od razvoja upale pluća, ali ne i od same zaraze zbog čega se pojavila bojazan da cjepivo, kad se jednom primijeni na ljudima, neće biti u stanju spriječiti prijenos virusa s jednog čovjeka na drugog. Rezultati testiranja na ljudima bit će poznati krajem ovog mjeseca. AstraZeneca, farmaceutska grupa iz Cambridgea, dogovorila se s Oxfordom da će proizvoditi i distribuirati cjepivo ako se pokaže da je ono učinkovito i sigurno.

Imperial College London

Na Imperial Collegu rade na razvoju cjepiva koje dosad još nije bilo testirano na ljudima, zbog čega pomalo zaostaje za ostalim organizacijama koje razvijaju cjepivo i koje su preskočile ispitivanje na životinjama jer je otprije poznato da se cjepiva razvijena tehnologijom koju koriste, mogu primijeniti na ljudima. Tim predvođen doktorom Robinom Shattockom, obavlja testove na životinjama od veljače, a testiranja na ljudima trebala bi početi sredinom lipnja. Organizacija je primila vladinu donaciju od 22,5 milijuna funti, a u nedjelju je objavljeno da će primiti i dodatnih 18,5 milijuna funti što daje nadu da će treća faza kliničkog testiranja moći započeti negdje krajem godine. Međutim, Shattock je kazao da je vrlo malo vjerojatno da će cjepivo biti spremno za uporabu u rujnu.

Inovio

Američka biotehnološka kompanija Inovio postoji već četiri desetljeća u koje vrijeme nije uspjela proizvesti proizvod odobren za upotrebu. No cijene dionica te tvrtke su naglo porasle kad je objavljeno da su krenuli s kliničkim ispitivanjem. Inovio kaže da njihov kandidat za cjepivo INO-4800 potiče obećavajući odgovor imunološkog sistema u predkliničkim modelima. Kompanija je za prvu fazu ispitivanja pozvala 40 dobrovoljaca. Nadaju se da će ući u drugu ili čak treću fazu ispitivanja negdje tijekom ljeta. Kompanija je za razvoj cjepiva dobila i 17,2 milijuna dolara od CEPI-ja (Koalicija za epidemiološku spremnost i inovacije)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 13:34