TO JE HRABROST

OVO JE ČOVJEK KOJI JE ZAPRAVO SPRIJEČIO MASAKR Ugledni profesor sa Sorbonne dobio je metak u vrat, ali teroristu je oteo kalašnjikov

Tri dana nakon što je pomahnitali mladić napao francuski vlak otkriven je istinski junak
 AFP, markmoogalian.com

Tri dana nakon što je pomahnitali mladić Ayoub El-Khazzani naoružan kalašnjikovom, pištoljem i nožem napao putnike u francuskom vlaku na putu iz Amsterdama za Pariz, otkriven je identitet još jednog heroja koji je odigrao ključnu ulogu u spašavanju života.

Riječ je o 51-godišnjem profesoru engleskog jezika, Amerikancu Marku Moogalianu, koji inače predaje na jednom od najuglednijih svjetskih sveučilišta, francuskoj Sorbonni. Nedugo nakon pucnjave, agencije su objavile fotografije na kojima se vidi kako ga iz vlaka teško ozlijeđenog iznose i užurbano šalju u bolnicu.

Britanski Telegraph otkriva da je Moogalian dobio metak u vrat iz pištolja, ali nakon što se herojski suprotstavio napadaču, otimajući mu iz ruku kalašnjikov. Priskočio je, naime, u pomoć 28-godišnjem bankaru Damienu, koji je prvi pokušao onesposobiti terorista, a sa svog mjesta u vlaku ustao je, prepričava njegova sestra, instinktivno, kako bi zaštitio svoju suprugu Izabellu Risacher, koja je s njim putovala.

Tek nakon toga stigla su trojica putnika, uključujući dvojicu američkih vojnika, koji su uspjeli svladati El-Khazzanija, čija odvjetnica negira da joj je klijent izveo teroristički napad, tvrdi da je htio 'samo' opljačkati putnike.

'Pobrinuo se da ženu sakrije iza sjedala, ona je s te pozicije sve vidjela', govori Markova sestra Julia.

'Uspio je oteti kalašnjikov iz napadačeve ruke, ali on je drugom rukom uzeo pištolj pa je mog brata upucao. Objavljen je i video na kojemu ga se može čuti kako zapomaže. Mislio je da je toliko teško ozlijeđen da će umrijeti', dodaje Julia i otkriva da je Mark inače u jako dobroj formi - bavi se biciklizmom i trčanjem na duge pruge.

'Nazvao ga je francuski predsjednik i zamolio ga da dođe na ručak kad se oporavi', priča još Julia.

Marku je metak oštetio živčani sustav. 'U bolnici je i čini se da je njegova lijeva ruka ostala bez dijela funkcija. Ali općenito je dobro. Još mu nisu izvadili metak... Jako smo ponosni na njega', kaže Julia za Telegraph.

Hollande odlikovao ostale heroje

Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je u ponedjeljak da su putnici iz vlaka Thalys, koji su u petak onesposobili teško naoružana Marokanca, omogućili da se izbjegne "pokolj, tragedija, masakr", dodijelivši svoj četvorici, trojici Amerikanaca i jednom Britancu, odličje Legije časti.

"U petak navečer jedna je osoba odlučila počiniti atentat u Thalysu. Imala je dovoljno oružja i municije da izazove pravi pokolj. A to bi i učinila da ga niste svladali preuzimajući rizik, uključujući vlastiti život", izjavio je predsjednik na svečanoj ceremoniji.

"Izražavajući našu zahvalnost odlučio sam vam dodijeliti odličja Legije časti, najviše priznanje koje je moguće dodijeliti", naglasio je on.

Svečanost je održana trećeg dana pritvora Marokanca Ayouba El Khazzanija koji tvrdi da nije želio izvesti teroristički čin.

Istražitelji nastavljaju ispitivati tog 25-godišnjeg muškarca kojeg su uočile obavještajne službe četiriju europskih zemalja a koji opovrgava teroristički čin i tvrdi da je želio ucijeniti putnike Thalysa.

Tu su verziju odbacili istražitelji i američki putnici. Njegov pritvor može trajati do utorka navečer.

Francois Hollande proglasio je vitezovima Legije časti Amerikance Spencera Stonea (23) i Aleka Skarlatosa (22), dvojicu vojnika na odmoru, njihova prijatelja Anthonyja Sadlera (23), te Britanca Chrisa Normana (62). (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:24