MATTEO RENZI

'Ove godine neće biti gospodarskog rasta'

Italy's Prime Minister Matteo Renzi talks to the media at the end of an EU Summit held at the EU Council building in Brussels, on June 27, 2014. EU leaders agreed to meet for an extraordinary summit on July 16 to decide how to fill key posts, the European Union said on June 27.AFP PHOTO/THIERRY CHARLIER
 THIERRY CHARLIER/AFP

RIM - Predsjednik talijanske vlade Matteo Renzi u utorak je izjavio da će se gospodarski rast u Italiji ove godine kretati oko "nule", što je znak da se treće najveće gospodarstvo u eurozoni bori da ispliva uz treće recesije u posljednjih šest godina.

Renzijeva prognoza daleko je niža od prijašnjeg predviđanja vlade o gospodarskom rastu od 0,8 posto. Mlađahni 39-godišnji premijer, koji je stao na čelo vlade u veljači, obećao je da će u gospodarstvu napraviti zaokret tako što će se prvenstveno obračunati s pogubnom birokracijom i korupcijom, smanjiti poreze i reformirati neučinkovito tržište rada te istovremeno zadržati stisak nad javnim financijama.

Italija mora slijedeće godine smanjiti javnu potrošnju za 20 milijardi eura kako bi svoj proračunski deficit održala na ili spustila ispod tri posto kako nalaže Europska komisija. Prema pravilima EU, država članica može imati proračunski deficit od najviše tri posto, a javni dug ispod 60 posto BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:07