TIJESNA UTRKA

Ovakav skok u popularnosti nije viđen od Georgea W. Busha: Harris u anketama vodi ispred Trumpa

Na upit kako vide Harris otkad je postala kandidatkinja, 48 posto od 1000 ispitanika reklo je da je vidi pozitivno

Kamala Harris

 Kena Betancur/AFP

Američka potpredsjednica Kamala Harris vodi pet postotnih bodova pred republikanskim protukandidatom Donaldom Trumpom, prema novoj NBC-jevoj anketi objavljenoj u nedjelju koja pokazuje da ispitanici s više naklonosti gledaju na Harris otkad je postala predsjednička kandidatkinja demokrata.

Na upit kako vide Harris otkad je postala kandidatkinja, 48 posto od 1000 ispitanika reklo je da je vidi pozitivno, u usporedbi s 32 posto u srpnju - što je najveći skok koji je NBC zabilježio od vremena kad je popularnost predsjednika Georgea W. Busha naglo skočila nakon napada 11. rujna 2001.

Na pitanje kako vide Trumpa, 40 posto ispitanika reklo je da ga vidi pozitivno, u usporedbi s 38 posto ispitanika koji su to isto rekli u srpnju, prenosi televizija. Anketa koja je provedena između 13. i 17. rujna, ima vjerojatnost pogreške oko tri postotna boda.

Odvojena anketa CBS Newsa također je pokazala da Harris vodi pred Trumpom za četiri postotna boda, 52 naspram 48 posto među izglednim glasačima, dok je ovdje mogućnost pogreške dva postotna boda.

Rezultati su uvelike u skladu s drugim nacionalnim anketama, uključujući one Reuters/Ipsosa, koje pokazuju da će izbori 5. studenog biti tijesna utrka.

I dok nacionalne ankete daju važne signale o stavovima birača, rezultati po saveznim državama određuju kako će glasati izborni kolegij, s time da će nekoliko ključnih ‘swing‘ država odlučiti sudbinu izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:45