HEROINA S PUŠKOM

OVA LJEPOTICA JE SIMBOL OTPORA 'Borit ćemo se do kraja! Radije ću se ubiti nego dati džihadistima da me zarobe'

 screenshot BBC / screenshot BBC

ARBIL Borba Kurda protiv Islamske države nailazi na simpatije u većem djelu svijeta. Više od 30 milijuna Kurda živi u četiri države, a u dvije (Irak i Sirija) prva su crta obrane protiv militanata Islamske države.

Zadnjih tjedana kurdski vojnici i vojnikinje nastoje obraniti Kobane, kurdski grad na sjeveru Sirije. Među braniteljima grada je i puno žena koje bez se bore rame uz rame s muškarcima.

Štoviše, čak trećinu kurdskih snaga u Siriji čine žene, a među njima je i Ceylan Ozalp, poznata i kao Diren. Ova 19-godišnja djevojka svjetsku je slavu stekla zahvaljujući razgovoru s novinarom BBC-ja.

'Žene su najhrabriji borci, izjavila je Diren i dodala, 'Ne bojimo se nikoga. Borit ćemo se do kraja i radije ćemo se dići u zrak nego dozvoliti da nas IS zarobi'.

Ceylan Ozalp svojom je hrabrošću, a još više fizičkom pojavom, postala simbol kurdskog otpora militantima Islamske države. Zbog toga je kao bomba odjeknula vijest o pogibiji mlade heroine, objavljena u petak.

Turski su mediji javili kako je Diren poginula u obrani Kobanea. Navodno je ostala bez strjeljiva i zadnjim metkom oduzela sebi život kako ne bi pala u ruke onih koji bi je mučili, silovali i na kraju vjerojatno ubili.

Prema pisanju jednog lista, Ceylan je prije samoubojstva preko radija pozvala suborce i oprostila se od njih.

No, kurdska novinarka Müjgan Halis ubrzo je putem Twittera demantirala pogibiju mlade ratnice, a ubrzo je demantij stigao i od kurdske političarke Ayle Akat Ata .

Ceylan Ozalp, tvrde kurdski izvori, nije mogla poginuti u Kobaneu, jer tamo nikad nije niti bila. Njezina postrojba nalazi se na sirijsko-iračkoj granici, a mlada djevojka živa je i zdrava.

Dobra vijest za sve, osim za militanate IS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:31