VLADIMIR KARAMURZA

OTROVALI ŽESTOKOG KRITIČARA PUTINA? Najbliži suradnik likvidiranog Nemcova u kritičnom stanju

 cc

Blizak suradnik nedavno likvidiranog ruskog oporbenog lidera i žestokog Putinova kritičara Borisa Nemcova završio je u utorak u moskovskoj bolnici, navodno jer ga je netko otrovao, piše britanski Daily Telegraph. Vladimir Karamurza (33) otrovan je nepoznatom supstancom, tvrdi jedan njegov prijatelj.

Naglo mu je pozlilo u prostorijama državne novinske agencije te su ga hitno odvezli u bolnicu, a stanje mu je navodno kritično.

'Liječnici su upravo potvrdili da ga je netko otrovao. Ne znaju još čime, tko zna', izjavio je Karamurzin obiteljski prijatelj Andrej Bistrov.

Glavni liječnik u bolnici u kojoj je smješten Karamurza Aleksej Svet izjavio je za rusku agenciju Interfax da oporbeni aktivist najvjerojatnije ima težu upalu pluća i gušterače. Dodao je da je upala gušterače moguća posljedica trovanja, ali nije rekao je li tome doista slučaj, makar je napomenuo da vjerojatno nema govora o 'vanjskom elementu'.

Karamurza je nedavno sudjelovao u produkciji dokumentarnog filma o svemoćnom vladaru Čečenije Ramzanu Kadirovu, koji ima svesrdnu Putinovu podršku. Film je premijerno prikazan u ponedjeljak, a Kadirova se povezuje s nizom ubojstava i drugih nasilnih akata na području sjevernog Kavkaza.

Film je producirala udruga Otvorena Rusija, koju financira Mihail Hodorkovski, nekadašnji oligarh koji se pretvorio u žestokog Putinova kritičara. Nakon što ga je Putin 2013. pomilovao, pobjegao je u Švicarsku.

Kadirova se dovodilo i u vezu s organizacijom likvidacije samog Nemcova, no on je javno demantirao da ima ikakve veze s tim ubojstvom, do kojeg je došlo u neposrednoj blizini Kremlja, u samom srcu Moskve. Doduše, pohvalio je glavnog osumnjičenoga, kojega je nazvao domoljubom. Čečenskog se lidera, odnosno njegovu privatnu vojsku poznatu pod imenom kadirovci, povezivalo i s ubojstvom novinarke Ane Politkovskaje.

U ruskim oporbenim krugovima znakovitim smatraju činjenicu da je Kadirov u utorak, dan nakon premijere dokumentarca, na internetu objavio snimku samog sebe kako puca iz automatskog oružja u zrak. Uz objavu na Instagramu, Kadirov je napisao da je riječ o foršpanu visokobudžetskog akcijskog filma u kojemu on igra glavnu ulogu, a koji će se zvati 'Tko god nije shvatio, shvatit će'.

'Očito je da ne snima nikakav film. Ovo je bila jasna prijetnja svima uključenima u produkciju dokumentarca', tvrdi za Telegraph politički analitičar i kritičar Kremlja Stanislav Belkovski. 'Ali prerano je reći bilo što više zasad', dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:18