KAKO JE PROPAO LOŠE OSMIŠLJEN PLAN

OTKRIVENA TAJNA VEZA Amerika poslala srpskog producenta na Kubu da hip-hopom sruši Castra

Rajko Božić bio je na plaći USAID-a, a zadatak mu je bio povećati broj protestnih pjesama kubanskih rap zvijezda

Američka vlada odlučila je hip-hopom srušiti Fidela Castra pa je angažirala srpskog producenta Rajka Božića da ode na Kubu i tamo iskoristi svoje iskustvo iz vremena rušenja Slobodana Miloševića.

Božić je poslan na Kubu da bi radio s hip-hop zvijezdama na pjesmama koje će potaknuti mlade Kubance na svrgavanje Castrova režima, otkrila je američka agencija Associated Press.

Tajna Twitter mreža

Božića je washingtonska tvrtka Creative Associates International, na ugovoru sa USAID-om, početkom 2009. angažirala da radi na promociji i jačanju kubanske hip-hop kulture. S novcem američke vlade snimali su spotove, organizirali veliki festival sa 15.000 posjetitelja i kubanskim reperima organizirali koncerte u Europi kako bi ih doveli na radionice za mlade lidere i širenje demokracije. Snimali su televizijske emisije i umrežili 200 kubanskih hip-hopera u tajnu twitterašku društvenu mrežu.

AP tvrdi da imaju tisuće dokumenata o toj tajnoj operaciji za rušenje Castra, no u USAID-u se brane da ništa nije bilo tajno, nego da se radilo o jednom od njihovih uobičajenih projekata kakve financiraju u zemljama manjkave demokracije. Operaciju je jučer nekoliko američkih političara osudilo kao “jako glupu” i nesmotrenu. Patrick Leahy, šef senatskog odbora za operacije u inozemstvu, popljuvao je odgovorne u USAID-u zato što ih nikad nisu izvijestili o toj akciji, koju su izveli nekompetentno, ugrožavajući kubanske sudionike.

Rajko Božić u Havani je radio s Los Aldeanosima, hip-hop dvojcem koji je i prije njegova dolaska imao politički angažirane pjesme. Božićev posao je bio, piše AP, povećati broj protestnih pjesama Los Aldeanosa. Pritom članovi grupe Aldo Rodriguez (Al2 El Aldeano) i Bian Rodriguez (El B) nisu pojma imali u što su upali, piše AP.

Amerikanci sve zabrljali

Amerikanci su pritom sve zabrljali pa su ljudi uključeni u operaciju najmanje šest puta bili uhićeni. U jednom je trenutku kubanska policija privela i Božića.

USAID je reagirao priopćenjem u kojem poručuju da je riječ o programu koji je bio dio četverogodišnjeg projekta s ciljem jačanja civilnog društva. To nije bio tajan projekt i okončan je 2012., poručili su.

Kubanski reperi poručili su da nikad nisu primili novac od Amerikanaca, prenosi Miami Herald. Tvrde da nisu imali pojma da je Rajko Božić na plaći USAID-a.

Dvije godine su radili s njim jer je on imao opremu za izradu promotivnih videa.

- Čovjek i ne govori španjolski. Tko bi povjerovao da bih ja čovjeka, koji uopće ne živi u mojoj zemlji, poslušao da dođe i traži od mene da pjevam žešće, politički angažirane pjesme - zapitao se Aldo Rodriguez.

Iskompromitirana scena

Požalio se da su mu šestorica policajaca upala u kuću i zaplijenila stari tetkin kompjutor na kojem je stvarao svoju muziku pod optužbom da je ilegalno presnimavao filmove. USAID je sve zabrljao: Castro se još dobro drži, ali je tamošnja hip-hop scena iskompromitirana.

Tko je Rajko Božić?

Rušio Miloševića kao član Otpora

Rajko Božić je sudjelovao u operaciji svrgavanja Slobodana Miloševića kao član Otpora, organizacije koja je mobilizirala mlade protiv srpskog diktatora, pa je trebao u Kubi pomoći stvaranju slične organizacije, koja bi poput Otpora 2000. godine u Srbiji postala jezgra masovnog pokreta. Božić je poslije radio za razvikani novosadski festival EXIT, a Amerikanci su ga angažirali na sličnim projektima “demokratskog buđenja omladine” u Ukrajini, Tunisu, Libanonu i Zimbabveu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 19:26