KOBNI LET

OTKRIVEN UZROK PADA BOEINGA 777 Pogledajte dramatičnu animaciju posljednjih minuta leta

 YouTube

Istraga dramatičnog pada aviona kompanije Asiana Airlines, koji je u srpnju prošle godine silovito tresnuo u pistu međunarodnog aerodroma u San Franciscu bliži se kraju, a šef američkog Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (NTSB) Chris Hart tvrdi da je glavni uzrok pada pretjerano oslanjanje posade na automatizirane sustave u Boeingu 777.

Avion je, kao što je vidljivo iz nekoliko snimaka koje su se pojavile u javnosti, udario u nasip na samom početku piste, koja je sagrađena u morskom zaljevu, a zatim je izgubio let te se nakon što je došao u dodir s tlom, odbio u zrak, okrenuo i ponovno prizemljio. Ubrzo je izbio požar, ali velika većina putnika uspjela se spasiti i preživjeti.

Poginule su tri osobe, uključujući i djevojčicu koju je pregazilo vatrogasno vozilo koje je stiglo na intervenciju. Bila je to prva smrtonosna avionska nesreća u Americi u kojoj je sudjelovala letjelica neke velike prijevozničke kompanije u pet godina.

Tijekom sastanka u NTSB-u u utorak, na kojem stručnjaci odlučuju o izgledu konačnog izvješća o istrazi, vršitelj dužnosti direktora NTSB-a Chris Hart rekao je da posada korejske kompanije nije u potpunosti razumjela kako funkcioniraju automatizirani sustavi Boeinga 777, no da su se s problemima na koje su naišli suočavale i druge posade u drugim kompanijama.

'U njihovim napirima da nadomjeste nepouzdanost ljudskog upravljanja, tvorci automatiziranih sustava su nehotično stvorili prostor za greške potpuno novog tipa, koje mogu biti ozbiljnije od onih koje su nastojali izbjeći', rekao je Hart, čije riječi u utorak prenosi BBC.

U Asiana Airlinesu su priznali da posada nije pratila i održavala stabilnu brzinu aviona, što je u konačnici i uzrokovalo nesreću. Vjerovali su, kaže se, da će se za brzinu pobrinuti jedan od automatiziranih sustava. No, taj je sustav pilot ranije tijekom leta isključio.

NTSB je u utorak objavio i animaciju na kojoj su prikazane posljednje minute kobnog leta, uz podrobno objašnjenje svakog događaja, a na kraju se može vidjeti i snimka samoga pada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 00:37