LUDILO KIM JONG-ILA

Oteo južnokorejsku glumicu i redatelja da mu snimaju filmove

Kim Jong-il bio je zaljubljenik u filmove i potpuni ovisnik o liku Jamesa Bonda

Kim Jong-il, pokojni vođa Sjeverne Koreje i otac aktualnog sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, dao je 1978. oteti tada megapopularnu južnokorejsku glumicu Choi Eun-Hee i njezina supruga, redatelja Shin Sang-Oka.

Kimova produkcija

Prema njegovu planu, oni su morali stvarati sjevernokorejske blockbustere koji su trebali požnjeti slavu na Zapadu - ideja opisana u knjizi pod naslovom “A Kim Jong-il production” Paula Fischera. Kim Jong-il je, tvrdi se, razvio “manijakalni interes” za film. Posebno je volio Jamesa Bonda, kojeg je smatrao “priručnikom” za špijunske tehnike. Istodobno je radio na otmicama ljudi, među ostalim glumice i redatelja.

Ispiranje mozga

U to vrijeme, 1978., par je bio u krizi zbog preljuba. Eun-Hee nije znala što bi sa sobom pa je prihvatila poziv na sastanak s producentom u Hong Kongu. U roku od samo nekoliko dana postala je zatočenica na sjevernokorejskom brodu. Nekoliko mjeseci kasnije nestao je i redatelj (kojeg su kod kuće sumnjičili da ima veze s njenim nestankom).

Dočekali su ih drugačije: nju su obasuli luksuzom, a on je završio u zatvoru. Tamo će provesti par godina i oboje će biti indoktrinirani. Na kraju će snimiti sedam filmova, od kojih je jedan dobio nagradu na češkom festivalu. Na kraju su, kad im je diktator dopustio da snimaju filmove u zemljama iza željezne zavjese, uspjeli pobjeći u SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:51