BOMBARDIRANJE RAQQE

OSVETA MOĆNE SILE Putin krenuo s uništavanjem glavnog grada ISIS-a: 'Ovo je sjajno, konačno je shvatio tko je glavni neprijatelj!'

Napad je uslijedio odmah nakon što je saznao da su ruski avion oborili teroristi
 AFP/cc

Vladimir Putin nije dugo čekao. Odmah nakon što je primio službenu potvrdu da je ruski avion srušen bombom, predsjednik je izdao naredbu da se krene s bombardiranjem glavnog grada tzv. Islamske države - Raqqe. Vijest stiže od jednog člana francuske vlade koji nije krio oduševljenje da je Putin konačno shvatio tko je 'neprijatelj broj 1' u Siriji.

- U ovom trenutku u tijeku je snažno rusko bombardiranje Rake što je dokaz da postaju svjesni (prijetnje koju predstavlja Islamska država) - kazao je izvor koji nije želio biti imenovan.

Napad je uslijedio nakon najave ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Moskva intenzivirati zračne udare u Siriji nakon što su ruske snage sigurnosti utvrdile da je ruski putnički zrakoplov srušen podmetnutom bombom 31. listopada nad Sinajem. Odgovornost za taj teroristički čin preuzela je Islamska država.

Francusko zrakoplovstvo također je bombardiralo uporište IS-a u Raki, na sjeveru Sirije, u noći s ponedjeljka na utorak, uništivši zapovjedni centar i centar za obuku, objavilo je francusko ministarstvo obrane.

Grupa aktivista koja se nalazi u Raqqi navodi da nema civilnih žrtava, ali da su gubili militanata golemi. Kažu da nema struje i vode, da u samom gradu vlada velika panika, ali da nemaju ništa protiv da se napadi inteziviraju. Objasnili su i zašto.

- Bombardiranje je strašno, ali tih 30-ak minuta slobode je neprocjenjivo. U to vrijeme militanti ne razmišljaju u pravilima, zaborave na brutalni režim, briga ih je da li netko nosi hidžab ili ne. Vojnici IS-a su strašno uplašeni, to se najbolje vidi po tome da ne urlaju na vas kad nešto napravite mimo pravili - pišu aktivisti iz kampanje 'Raqqa is Being Slaughtered Silently'.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:26