PORUKA PROTIV ISLAMA

OSVETA BRITANSKIH DESNIČARA ZA ISLAMSKI EKSTREMIZAM Zapalili zgradu islamskog centra u predgrađu Londona!

U noći s utorka na srijedu u Londonu je izgorjela zgrada islamskog centra. Požar, koji se dogodio u predgrađu sjevernog Londona Muswell Hill, namjerno je izazvan, pretpostavlja se, a nakon što su na djelovima izgorjele zgrade pronađeni grafiti s oznakom EDL, sve je izvjesnije da se radi o poruci protiv islama.

Naime, nakon nedavnog napada u Woolwichu , u jugoistočnom Londonu, u kojem je u brutalnom napadu islamskih ekstremista život izgubio 25-godišnji vojnik britanske vojske Lee Rigby, desničarski pokret English Defense League (EDL) povećao je obujam svojih akcija protiv islamskog ekstremizma. Nakon tragedije u Woolwichu organizirali su niz prosvjeda, a zabilježeni su i pokušaji vandalizma nad džamijama. Ipak, ovotjedni incident, ukoliko se pokaže da je uistinu djelo EDL, je najozbiljniji do sada. Vođa organizacije Tommy Robinson rekao je da je "skeptičan" je li napad izveden od strane članova EDL-a, ali u svojem obraćanju na društvenim mrežama, nije ga osudio.

Zgrada, koju je iz plamena pokušalo spasiti 35 vatrogasaca, društveni je i religijski centar somalijskih i sudanskih muslimana u kojem se, između ostalog, održavaju satovi arapskog jezika za djecu. Nije potvrđeno je li islamski centar imao i funkciju džamije. Lokalno stanovništvo je šokirano eksplicitnom porukom protiv islama u predgrađu koje je već dvadeset godina mjesto niza islamskih organizacija, zbog velikog broja pripadnika islamske vjeroispovjesti koji stanuju u Muswell Hillu. Zastupnica u parlamentu za sporno područje Theresa Villiers osudila je incident rekavši da se radi o "ekstremizmu, mržnji i predrasudama."

"Ovo izgleda kao čin mržnje i potpuno sam užasnuta.", rekla je. Gradske vlasti nastoje smiriti tenzije između islamskih manjina i tradicionalnih Britanaca užasnutih napadom u Woolwichu, koji se sve više priklanjaju desnim opcijama kao što su spomenuti pokret EDL i vrlo desna politička stranka UK Independence Party (UKIP). U gradu u kojem više od polovine stanovništva čine imigranti, međuetnički nemiri predstavljaju posebnu opasnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:36