PROCES SE RASTEGNUO

OSUDIT ĆE OSCARA PISTORIUSA? 'Nitko razuman ne bi ispalio četiri metka u vrata! Presuda će biti sutra'

Južnoafrička sutkinja Thokozile Masipa odgodila je za petak ujutro nastavak izricanja presude Oscaru Pistoriusu, koji je optužen za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp, ustvrdivši danas da je slavni paraolimpijac bio 'neoprezan' kad je pucao u vrata toaleta iza kojih se nalazila 29-godišnja manekenka, prenose agencije
 AFP

NOVO 14:24 - Sutkinja Masipa raspravlja o tome bi li druga osoba na njegovom mjestu učinila isto.

- Mogao je uzeti mobitel i nazvati zaštitare, nazvati policiju, ili otići na balkon i vikati upomoć, što je i učinio nakon pucanja, rekla je.

Trebalo bi mu manje vremena za odlazak na balkon, nego što mu je trebalo za odlazak do kupaonice i pucanje u vrata.

Masipa je uvažila objašnjenje da je odrastao uz paranoičnu majku koja je uvijek bila naoružana. Ipak, objašnjenje je samo objašnjenje, ali ne i opravdanje.

- Da se probudio u pola noći, ugledao siluetu iznad kreveta, zgrabio oružje i usrijelio tu osobu, pa naknado ustanovio da se radi o preminuloj, to bi se moglo opravdati, rekla je sutkinja.

Sutkinja smatra da bi razumna na Pistoriusovom mjestu bila svjesna da bi pucanjem kroz vrata mogla ustrijeliti i ubiti osobu koja se nalazila u kupaonici.

- Razumna osoba ne bi ispalila četiri metka u vrata, izjavila je.

- Razumna osoba bi učinila nešto da spriječi moguću smrt. Reagirao je naglo i pretjerano, očito je da je bio nehajan, zaključila je sutkinja.

Suđenje se za danas zaključuje, čitanje presude nastavit će se sutra u 8:30 po lokalnom vremenu.

----------------

12:34 - Sutkinja Masipa napomenula je da osoba koja puca u samoobrani čini zakonit čin ukoliko sud vjeruje da bi razumna osoba na njenom mjestu učinila to isto.

Masipa vjeruje Pistoriusovom iskazu da je iskreno - ali pogrešno - vjerovao da je njegov život, i život njegove djevojke ugrožen.

Ipak, nema sumnje da, kada je ispalio hice u vrata, da je to bio protuzakonit čin.

- Je li Pistorius nastupio neoprezno, znajući da će ubiti osobu s druge strane vrata? Odgovor na to pitanje mora biti ‘ne.’ zaključila je sutkinja.

Pistorius stoga ne može biti kriv za namjerno ubojstvo. Još uvijek može biti proglašen krivim za ubojstvo iz nehata.

-------------------------------------

12:10 Što se tiće tvrdnji Pistoriusove obrane da je pucao u samoobrani, vjerujući da se uljez spremao izaći iz kupaonice i napasti ga, sutkinja je ostala skeptična.

- Ako optuženi, kako sam tvrdi, nije namjeravao pucati ni u koga, onda se ne može pozivati na samoobranu, rekla je Masipa.

- Razumljivo je da bi se osoba u Pistoriusovoj poziciji mogla osjećati ranjivo, no on nije jedini u toj pozicji. Bi li bilo razumno da se, bez odgađanja, svi drugi također naoružaju... Vjerujem da ne, kazala je sutkinja.

Sutkinja je također primjetila kako je Pistorius bio ‘vrlo loš svjedok.’ Ispitivanje pred sudom ga je izbacilo iz takta.

- Izbjegavao je odgovore. Odavao je dojam da je više zabrinut oko dojma koji bi njegovi odgovori mogli postići nego oko pitanja koja su mu postavljana. Pitanja koja su zahtjevala jasan odgovor pretvarala su se u debate oko toga što je koji drugi svjedok rekao ili učinio, rekla je Masipa.

Ipak, samo zato što je govorio neistinu ne mora značiti i da je kriv.

Sutkinja je priznala da je Steenkamp ubijena pod ‘neobičnim okolnostima’ koje nemaju previše smisla. Zašto Pistorius nije provjerio gdje se nalazi njegova djevojka prije nego što je krenuo prema kupaonici? Zašto Steenkamp nije nazvala policiju, kao što joj je Pistorius vikao da učini, s obzirom da je imala mobitel sa sobom. Zašto ga nije čula kada je vikao ‘uljezu’ da izađe iz kuće.

Nažalost, sva ta pitanja ostaju izvor spekulacija, rekla je sutkinja.

Sutkinja je presudila kako tužiteljstvo nije uspjelo dokazati predumišljaj, za što su svi dokazi potpuno okolnosni.

------------------------------

11:51 - Sutkinja Masipa odbacila je i tvrdnje obrane po kojima Pistorius nije mogao biti odgovoran za svoje akcije, zbog kombinacije anksioznog poremećaja i invaliditeta.

Forenzički psiholog koji je svjedočio za obranu tvrdio je kako Pistorius nije mogao biti odgovoran, no panel stručnjaka ustvrdio je za vrijeme suđenja da Pistorius nije patio ni od kakvog mentalnog poremećaja koji bi ga spriječio u rasuđivanju.

- Postoji velika razlika između refleksne radnje i nesvjesne radnje, rekla je sutkinja.

- Ukipio se, a potom se odlučio naoružati i krenuti prema kupaonici... Donjeo je svjesnu odluku. To znači da je nije mogao biti nesposoban za donošenje odluka, zaključila je.

------------------------------------------

10:50 - Sutkinja Masipa slaže se s kronologijom kakvu je predstavila obrana Oscara Pistoriusa. Prema tvrdnjama obrane, do pucnjave je došlo oko 3:12 ujutro po lokalnom vremenu, nakon čega se čuo vrisak. Tužiteljstvo je tvrdilo da se pucnjava odvila u 3:17, te da je vrisak prethodio pucnjavi.

Sutkinja je zaključila kako je buka koja se čula u 3:17 bilo udaranje palicom za kriket u vrata, a vrisak koji se čuo nakon 3:12 pripadao je Pistoriusu, kao što su tvrdili svjedoci obrane. Prema zaključcima presude, Reeva Steenkamp već je bila mrtva kada su se čuli vriskovi.

Masipa je odbila razmišljati o mogućim razlozima zašto je Steenkamp imala mobitel sa sobom u kupaonici. Možda ga je ponijela da si osvjetli put, rekla je, no bilo kakva teorija o tome ulazi u područje spekulacija. Tužiteljstvo je tvrdilo da je ponijela mobitel kako bi pozvala u pomoć

Što se tiče svjedočenja nekih svjedoka optužbe da su čuli svađu iz Pistoriuseve kuće, sutkinja je napomenula da je u 2:20 kraj kuće prošao zaštitar, koji nije čuo ništa sumnjivo.

Za sada se čini da sutkinja Masipa ne prihvaća tezu tužiteljstva da se radilo o ubojstvu s predumišljajem.

------------------------------------------

10:04 - Sutkinja Thokozile Masipa počela je u četvrtak na sudu u Pretoriji čitati presudu slavnom paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu, optuženom da je na Valentinovo ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp, što bi moglo potrajati nekoliko sati, a možda se protegnuti i do petka, javljaju agencije.

Sud će utvrditi je li Pistorius namjerno ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp nakon svađe u ranim satima Valentinova ili je iskreno pomislio da mu se u zahodu zaključao provalnik i zapucao misleći da je ugrožen.

Pošto Južna Afrika nema porotnički sustav (ukinut je za vrijeme aparthejda zbog rasnih predrasuda porotnika), sutkinja Masipa sama će donijeti odluku je li Pistorius počinio ubojstvo s predumišljajem, ubojstvo bez predumišljaja ili ubojstvo iz nehata. Ako je sutkinju Pistorius uspio uvjeriti da je pucao iz ugroze, mogao bi i na slobodu.

Tužiteljstvo traži osudu za ubojstvo s predumišljajem koje nosi obaveznu doživotnu kaznu zatvora i mogućnost uvjetnog pomilovanja tek nakon 25 godina. Za ubojstvo drugog stupnja maksimalna je kazna diskrecijsko pravo suda.

Osuda za ubojstvo iz nehata moguća je ako Masipa presudi da je Pistorius s razlogom mislio da mu je kući provalnik, ali da je pretjerao u reakciji bezobzirno i nemarno pucajući kroz zatvorena vrata. U tom slučaju maksimalna propisana kazna je 15 godina zatvora.

Suđenje je trajalo pet mjeseci i završilo je s .4000 stranica transkripta. I sudionicima i promatračima bilo je dramatično i srcedrapajuće. Medijima je bilo senzacionalno. Pistorius je u svoju obranu svjedočio punih tjedan dana, na trenutke ridao i suočen s nekim dokazima i povraćao. Majka Reeve Steenkamp napustila je sudnicu kad su se eksplicitno iznosili dokazi o ozljedama njezine voljene kćeri.

Na suđenju se pojavilo nekoliko proturječnih iskaza. Jedno od njih je i jesu li se Pistorius i Steenkamp svađali prije pucnjave. Jedna susjeda je rekla da je prije pucnjave čula žučljivu raspravu, druga kaže da nije.

On tvrdi da su proveli mirnu večer i zajedno otišli na počinak. Tvrdi da je u noći čuo buku, pomislio da se radi o provali i zgrabio pištolj ispod jastuka, ali nije primijetio da mu djevojka nije u postelji. Forenzičari su pak utvrdili da je Steenkamp u zahodu bila u odjeći za izlazak i da je imala mobitel.

Tužitelj Gerrie Nel u svojoj je završnoj riječi u kolovozu rekao da u onome što je Pistorius izložio sudu nema "zrna istine".

Drugo je važno pravno pitanje je li Pistorius pucao da ubije. Tužiteljstvo smatra da jest jer su četiri pucnja bila "blisko grupirana".

Pistoriusov odvjetnik Barry Roux rekao je u završnoj riječi da je njegov branjenik pucao refleksno jer su psihološki dokazi pokazali da ima izraženije reakcije u kriznim situacijama jer je prirodno izložen opasnosti zbog svoje hendikepiranosti.

Rijetki južnoafrički stručnjaci koji žele nagađati o presudi misle da ona vjerojatno neće biti ni ubojstvo s predumišljajem niti će Pistorius na slobodu. "Očekujem da će presuda biti ili ubojstvo drugog stupnja ili ubojstvo iz nehata. U hodnicima se priča da će Pistorius dobiti između osam i 12 godina", rekao je za dpa Stephen Tuson, profesor kaznenog prava na sveučilištu u Johannesburgu.

Kakva god bila presuda, bit će to završetak južnoafričkog suđenja stoljeća - u kojem je nacionalna ikona, međunarodna sportska zvijezda, model trijumfa nad tjelesnim hendikepom optužen da se na Valentinovo posvađao s djevojkom koja je iz straha pobjegla u zahod i sklupčala se oko školjke, a on je ustrijelio kroz zatvorena vrata. Suđenja u kojem crna sutkinja sudi bogatom bijelom optuženiku koji se koristi obranom da se, kao mnogi drugi u toj rasno nepovjerljivoj zemlji, boji upada kriminalaca u njegovu kuću.

------------------------------------------

Sud u Južnoafričkoj Republici danas u 9 sati po hrvatskom vremenu presudit će Oscaru Pistoriusu .

Je li slavni paraolimpijac Oscar Pistorius s predumišljajem ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp nakon svađe u ranim satima Valentinova ili je iskreno pomislio da mu se u zahodu zaključao provalnik i zapucao misleći da je ugrožen - na ta će ključna pitanja u četvrtak odgovoriti sutkinja Thokozile Masipa i objavom presude zaključiti višemjesečno potresno i medijski silno eksplonirano suđenje južnoafričkom 'Blade Runneru'.

Taj će 27-godišnjak na visokom sudu u Pretoriji saznati hoće li u zatvor na dulje vrijeme, možda i do kraja života, ili će ostati slobodan. Sudbina mu je u rukama 66-godišnje Thokozile Matilde Masipe, bivše socijalne radnice i novinarke, tek druge crnkinje imenovane za sutkinju visokog suda.

Pošto Južna Afrika nema porotnički sustav (ukinut je za vrijeme aparthejda zbog rasnih predrasuda porotnika), odluka je samo na njoj, a ona je tijekom suđenja otkrila vrlo malo o tome što misli o svjedočenjima i dokazima, pa se rijetko koji analitičar usuđuje prognozirati na koju će stranu presuda.

Suđenje je trajalo pet mjeseci i završilo je s 4000 stranica transkripta. I sudionicima i promatračima bilo je dramatično i srcedrapajuće. Medijima je bilo senzacionalno. Pistorius je u svoju obranu svjedočio cijeli tjedan, na trenutke ridao i suočen s nekim dokazima i povraćao. Majka Reeve Steenkamp napustila je sudnicu kad su se eksplicitno iznosili dokazi o ozljedama njezine voljene kćeri.

Optužnica

Paraolimpijac je suočen s četiri optužbe za ubojstvo i posjedovanje oružja. Optužnica za ubojstvo je komplicirana. Masipa treba odlučiti radi li se o ubojstvu s predumišljajem, ubojstvu bez predumišljaja ili ubojstvu iz nehata.

Ako je sutkinja uvjerena da je Pistorius znao da puca na Steenkamp, ona će ona osuditi za ubojstvo i odlučiti kojeg stupnja. Ubojstvo s predumišljajem nosi obaveznu doživotnu kaznu zatvora i mogućnost uvjetnog pomilovanja tek nakon 25 godina. Za ubojstvo drugog stupnja maksimalna je kazna diskrecijsko pravo suda.

Osuda za ubojstvo iz nehata moguća je ako Masipa presudi da je Pistorius s razlogom mislio da mu je kući provalnik, ali da je pretjerao u reakciji bezobzirno i nemarno pucajući kroz zatvorena vrata. U tom slučaju maksimalna propisana kazna je 15 godina zatvora.

Ako je sutkinju uspio uvjeriti da je pucao iz ugroze, Pistorius bi mogao na slobodu.

Na suđenju se pojavilo nekoliko proturječnih iskaza. Jedno od njih je i jesu li se Pistorius i Steenkamp svađali prije pucnjave. Jedna susjeda je rekla da je prije pucnjave čula žučljivu raspravu, druga kaže da nije.

On tvrdi da su proveli mirnu večer i zajedno otišli na počinak. Tvrdi da je u noći čuo buku, pomislio da se radi o provali i zgrabio pištolj ispod jastuka, ali nije primijetio da mu djevojka nije u postelji. Forenzičari su pak utvrdili da je Steenkamp u zahodu bila u odjeći za izlazak i da je imala mobitel.

Tužitelj Gerrie Nel u svojoj je završnoj riječi u kolovozu rekao da u onome što je Pistorius izložio sudu nema "zrna istine".

Drugo je važno pravno pitanje je li Pistorius pucao da ubije. Tužiteljstvo smatra da jest jer su četiri pucnja bila "blisko grupirana".

S druge strane, Pistoriusov odvjetnik Barry Roux rekao je u završnoj riječi da je njegov branjenik pucao refleksivno jer su psihološki dokazi pokazali da ima izraženije reakcije u kriznim situacijama jer je prirodno izložen opasnosti zbog svoje hendikepiranosti.

Presuda

Rijetki južnoafrički stručnjaci koji žele nagađati o presudi misle da ona vjerojatno neće biti ni ubojstvo s predumišljajem niti će Pistorius na slobodu.

"Očekujem da će presuda biti ili ubojstvo drugog stupnja ili ubojstvo iz nehata. U hodnicima se priča da će Pistorius dobiti između osam i 12 godina", rekao je za dpa Stephen Tuson, profesor kaznenog prava na sveučilištu u Johannesburgu.

S obzirom na južnoafrički pravni sustav, oči su uprte u sutkinju Masipu (66) koja je odrasla s devetero braće i sestara u Sowetu, simboličnom središtu borbe protiv aparthejda. Socijalni rad je diplomirala 1974., a potom je radila kao novinarka crne kronike otkrivajući nepravde pravnog sustava u rasno diskriminiranoj državi i bila uhićena zbog sudjelovanja na demonstracijama za slobodu tiska. To ju je potaknulo da upiše pravni fakultet, čiju je diplomu stekla 1990., u svojoj 43. godini. Osam godina poslije imenovana je u vrhovni sud. Kolege je opisuju kao pomalo rezerviranu, ali pravednu.

Mjesni mediji zadnjih dana ističu dvije njezine presude, pokušavajući ukazati da je posebno osjetljiva na zločine nad ženama. Muškarca koji je tijekom tri provale silovao tri domaćice kaznila je s 252 godine zatvora, rekavši da je "žene napao u svetosti njihova doma, u kojem su mislile da su sigurne". Policajca koji je ubio suprugu nakon brakorazvodne parnice kaznila je doživotnim zatvorom. "Zaslužujete to jer niste zaštitnik nego ubojica", rekla mu je.

Kakva god bila presuda u četvrtak, bit će to završetak južnoafričkog suđenja stoljeća - u kojem je nacionalna ikona, međunarodna sportska zvijezda, model trijumfa nad tjelesnim hendikepom optužen da se na Valentinovo posvađao s djevojkom koja je iz straha pobjegla u zahod i sklupčala se oko školjke, a on je ustrijelio kroz zatvorena vrata. Suđenja u kojem crna sutkinja sudi bogatom bijelom optuženiku koji se koristi obranom da se, kao mnogi drugi u toj rasno nepovjerljivoj zemlji, boji upada kriminalaca u njegovu kuću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:45