SUMMIT NA VRHU

OŠTRA PORUKA EU 'Situacija u Ukrajini je izuzetno opasna, ušla je u sasvim novu dimenziju'

 AFP

MILANO - Šefica europske diplomacije Catherine Ashton u subotu je na neslužbenom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica u Milanu pozvala Rusiju da zaustavi "najnoviju agresiju" na Ukrajinu.

Dodala je kako će Europska unija u krajnjem slučaju razmotriti mogućnost još oštrijih sankcija prema Rusiji.

"Tražimo od Rusije da prekine neprijateljstva i dostavu oružja i ljudi u zonu sukoba te da povuče svoje snage iz Ukrajine", rekla je Ashton.

Ministri su, dodala je, jasno kazali da nema vojnog rješenja tog sukoba.

"Potrebno je trajno rješenje koje poštuje suverenost i teritorijalni integritet Ukrajine", poručila je Europska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost.

"Svi su ministri izrazili svoju duboku zabrinutost po pitanju najnovije agresije regularnih ruskih trupa na Ukrajinu", kazala je Ashton uoči popodnevnog summita šefova država i vlada u Bruxellesu na kojem će se, između ostalog, razgovarati i o eskalaciji krize u Ukrajini.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je na izrazito opasnu situaciju u Ukrajini koja je 'sada ušla u sasvim novu dimenziju'. Carl Bildt, švedski ministar vanjskih poslova upozorio je kako se radi o 'drugoj vojnoj invaziji Rusije na Ukrajinu unutar jedne godine'.

Usprkos ovim izjavama ostaje nejasno je hoće li do sankcija zaista doći.

Podsjetimo, nakon što je prvo uvela sankcije određenim pojedincima i organizacijama, Unija je krajem srpnja postrožila sankcije i prvi put donijela mjere koje pogađaju samu srž ruskog gospodarstva, no stajalište Moskve primorava čelnike 28-orice da razmotre nove sankcije kako bi se izvršio pritisak na predsjednika Vladimira Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:41