POBUNA ZBOG PENZIJA

'OŠTEĆENI SMO, ALI NEMAMO NOVCA ZA ODVJETNIKE ' Četnici odustali od tužbe Europskom sudu

Htjeli se žaliti Strasbourgu zato što nisu dobili penzije kao partizani

Devet godina otkako je Srbija donijela zakon po kojem su trebali uživati sva prava kao partizani, četnici Draže Mihailovića još nisu ostvarili svoja prava, ali su usprkos ranijoj najavi odustali od žalbe Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, pišu beogradske Večernje novosti. Penziju nije dobio niti jedan od oko 3.000 pripadnika Dražine Jugoslavenske vojske u otadžbini, koliko ih se prijavilo nakon što im je zakon to omogućio.

Krajem prošle godine preživjeli četnici najavili su da će podnijeti žalbu sudu u Strasborurgu, nakon što im je Ustavni sud Srbije poništio uredbu Vlade Srbije iz 2005. po kojoj su trebali dobiti sve povlastice kao nekadašnji partizani.

Zastupnik Aleksandar Čotrić, lider udruženja za njegovanje tekovina Ravnogorskog pokreta, žali se da se država Srbija ogriješila o te ljude, "časne starine i patriote". Njima ne treba novac, istaknuo je, već "samo satisfakcija da nisu izdajnici niti narodni neprijatelji", što je etiketa koju su, kaže on, nepravedno nosili desetljećima.

U Srbiji većina četnike smatra antifašistima. "Hrvatska penzije isplaćuje čak i domobranima i ustašama, dok kod nas osnovna prava nemaju svi antifašisti", požalio se Čotrić. Nedavno su manjinske udruge za ljudska prava iz Srbije prosvjedovale protiv rehabilitacije Draže Mihailovića i njegovih četnika.

No četnici nisu odustali od Strasbourga zato što su shvatili da teško da bi se nacistički kolaboracionisti mogli žaliti na ugrožavanje svojih ljudskih prava u instituciji Europske unije koja je ipak zasnovana na antifašizmu. - Da bi slučaj kršenja ljudskih prava stigao pred europske suce, morao je prije proći sve domaće instance, za šta mi nemamo ni para ni stručnu pomoć - rekao je za Novosti tajnik udruženja demobiliziranih četnika Ljubomir Radojlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:32