LAGUMDŽIJA SE NE DA

Ostavke u SDP BiH nakon izbornog debakla

 Srđan Vrančić / CROPIX

SARAJEVO - Dvojica visokih dužnosnika Socijaldemokratse partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u četvrtak su podnijeli ostavke obrazlažući to kao čin odgovornosti zbog debakla te stranke na izborima održanim 12. listopada no predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija za sada odbija odstupiti.

Nakon sjednice predsjedništva SDP-a održane u Sarajevu potvrđeno je kako su s dužnosti u stranci odstupili njen potpredsjednik Damir Hadžić i glavni tajnik Nermin Nikšić.

"Cijenim da sam suodgovoran za katastrofalni rezultat SDP-a", izjavio je novinarima Nikšić koji obnaša i dužnost predsjednika vlade Federacije BiH.

Nakon Hadžića i Nikšića ostavku je najavila i Lidija Korać koja također obnaša dužnost potpredsjednice stranke.

Predsjednik SDP-a Lagumdžija ocijenio je pak kako je jedino stranački kongres mjesto na kojemu treba odlučivati o ostavkama ili smjenama.

"Mene je izabrao kongres i on je mjesto gdje kompletno rukovodstvo treba položiti račune", izjavio je Lagumdžija nakon sastanka stranačkog vrha najavivši istodobno kako će o sazivanju kongresa odlučiti glavni odbor stranke koji bi se trebao sastati u subotu.

Lagumdžija je na čelu SDP BiH od 1997. i do sada je bio neprikosnoveni čelnik te stranke.

SDP je na upravo završenim izborima dobio potporu tek trećine birača od onih koji su za tu stranku glasovali 2010. kada je i pobijedila na izborima.

Umjesto dosadašnjih osam zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH koji ima 42 mjesta ta će stranka ubuduće imati samo tri zastupnika a njeni su kandidati slično prošli i u utrci za tijela vlasti na entitetskoj i županijskim razinama.

Od prve SDP je tako spao na poziciju četvrte stranke po snazi u Federaciji BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:05