BORBA PROTIV KALIFATA

OSNOVANA KOALICIJA PROTIV DŽIHADISTA Uz Ameriku stale najjače vojne sile Europe

US President Barack Obama and Britain's Prime Minister David Cameron (R) attend a meeting on the second day of the NATO 2014 Summit at the Celtic Manor Resort in Newport, South Wales, on September 5, 2014. NATO leaders are expected to announce a raft of fresh sanctions against Russia on Friday over its actions in Ukraine, although hopes remain that a ceasefire can be forged at peace talks in Minsk on the same day. AFP PHOTO / ANDY RAIN / POOL
 ANDY RAIN/AFP

NEWPORT - Sjedinjene Države u petak su rekle da su osnovale "jezgru koalicije" koja će se suprotstaviti militantima Islamske države u Iraku te su svoje saveznike i partnere diljem svijeta pozvale na potporu i suradnju ali isključujući kopnene snage.

Američki predsjednik Barack Obama iskoristio je NATO-ov summitu u Walesu kako bi angažirao saveznike da podupru kampanju čiji je cilj uništiti islamističke militante, no na kraju summita ostalo je nejasno koliko bi se država moglo pridružiti Washingtonu u zračnim napadima.

Američki državni tajnik John Kerry i ministar obrane Chuck Hagel na sastanku u Walesu ministrima vanjskih poslova i ministrima obrane deset država poručili su da postoji puno načina kojima mogu pomoći, a među njima su uvježbavanje i slanje opreme Iračanima.

Britanski i njemački ministri upozorili su da je riječ o dugoj kampanji čiji je cilj potisnuti sunitske militante na prijašnje položaje, nakon njihovih osvajanja u Siriji i Iraku.

NATO je najavio i da će saveznici dijeliti više informacija o zapadnjačkim dobrovoljcima koji se bore za Islamsku državu, a SAD i europski dužnosnici smatraju ih velikom opasnošću za nacionalnu sigurnost po njihovu povratku u domovinu.

"Opasnost koju predstavljaju stranih vojnici po povratku kućama velika je za sve zemlje čiji su predstavnici ovdje prisutni", istaknuo je Kerry. NATO bi trebao koordinirati i zračni most što će ga realizirati saveznici da bi Iračanima dopremili humanitarnu pomoć.

"Moramo ih napasti na način da ih spriječimo u daljnjem zauzimanju teritorija, da podupremo iračke snage sigurnosti i ostale snage sigurnosti u regiji", rekao je Kerry na sastanku.

Hagel je izvijestio da jezgro grupe u borbi protiv sunitskih militantnih skupina čine Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kanada, Australija, Turska, Italija, Poljska, Danska i SAD. "Ova grupa činit će jezgro grupe koja će činiti veću, proširenu koaliciju od koje će se očekivati da se nosi s ovim izazovom."

'Odmah pustite Hainesa na slobodu!'

LONDON - Humanitarna agencija čiji je zaposlenik Britanac kojega su oteli džihadisti Islamske države (IS) u Siriji osudila je njihove prijetnje da će ga ubiti i pozvala je u petak na njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

David Haines iz Pertha u Škotskoj, otac dvoje djece oženjen hrvatskom državljankom, otet je prošle godine dok je radio za francusku agenciju ACTED.

Haines je nakratko prikazan u utorak na kraju video snimke Islamske države na kojoj je pogubljen američki novinar Steven Sotloff. Na snimci je jedan džihadist s britanskim naglaskom rekao da će Haines biti sljedeći ako Washington nastavi zračne udare protiv boraca IS-a u sjevernom Iraku.

ACTED sa sjedištem u Parizu priopćio je na svojoj internetskoj stranici da je duboko šokiran tom snimkom.

"ACTED snažno osuđuje nasilje i prijetnje Davidu. Čovjekov život nikada ne bi smio biti ugrožen na račun njegovog humanitarnog rada. Koš jednom pozivamo na njegovo trenutačno oslobađanje", rekla je agencija. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:04