SUOSNIVAČ APPLEA

'OSJEĆAM SE KRIVIM - NOVE TEHNOLOGIJE SU DONIJELE NOVE NAČINE DA VLASTI NADZIRU LJUDE' Wozniak podupire Snowdena

Suosnivač Applea Steve Wozniak podupro je zviždača američke Agencije za nacionalnu sigurnost NSA Edwarda Snowdena i priznao da se osjeća "pomalo krivim" što su nove tehnologije donijele i nove načine da vlasti nadziru ljude, piše u petak Guardian.

"Svidio mi se Edward Snowden isto kao što mi se svidio Daniel Ellsberg koji mi je promijenio život, koji me je mnogo naučio", rekao je Wozniak.

Daniel Ellsberg (82) nekadašnji je američki vojni analitičar koji je dok je radio za korporaciju RAND izazvao 1971. političku uzbunu jer je New York Timesu i drugim novinama predao tzv. 'Pentagonske dokumente' (PentagonPapers), tajnu Pentagonovu studiju o vladinim odlukama o Vijetnamskome ratu.

U razgovoru s Piersom Morganom na CNN-u rekao je kako on nije osoba koja bi olako stala i na čiju stranu: ne želi reći "ja sam uvijek protiv svega vladinog, svake agencije od tri slova", niti "ja sam za njih".

No dodao je "Ovo su činjenice: to je vlada koju izabire narod, za narod. Mi so gospodari te vlade. Mi plaćamo za nju i onda mi otkrijemo nešto za što se upotrebljava naš novac, a što jednostavno ne smije biti, takvu razinu zlodjela".

Kad mu je Morgan rekao da vlada ne bi mogla tako dobro nadzirati građane bez rada inovatora poput njega, Wozniak je priznao: "I osjećam se pomalo kriv zbog toga, ali ne sasvim. Mi smo računala stvorili kako bismo ljude oslobodili, pružili im brzu komunikaciju posvuda u svijetu; da možete slobodno dijeliti svaku svoju misao. Cilj je bio prevladati brojna vladina ograničenja".

"Nismo shvaćali da se u digitalno doba digitalna tehnologija može upotrijebiti na mnoge načine kako bi nas nadzirali, kako bi nas špijunirali. U stara vremena kad su se pisma pisala, polizali biste omotnicu i ako ste je dobili zatvorenu, to je bilo pismo koje nitko nije vidio, komunikacija je bila privatna. Danas kažu, jer je riječ o e-mailu, da ona ne može biti privatna, da je svatko može čuti".

Wozniak kaže kako je on odrastao u uvjerenju da je "komunistička Rusija bila tako loša jer je pratila vlastiti narod, špijunirala, hapsila, zatvarala u tajne zatvore, jer bi ljude progutao mrak. Sve su te stvari bile dio Rusije. A sad mi imamo sve više toga", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:43