JAVNOST ZGROŽENA

OSCAR PISTORIUS NAMJERAVA NAPISATI KNJIGU 'Na ubojstvu svoje djevojke želi dobro zaraditi'

South African Paralympic track star Oscar Pistorius attends his trial in Court in Pretoria on April 7, 2014. As the defence opens its case, the 27-year-old Paralympian will give the court his first account of why he shot dead his model girlfriend Reeva Steenkamp in the early hours of Valentine's Day in 2013. AFP PHOTO / POOL / Deaan Vivier
 DEAAN VIVIER/AFP

Oscar Pistorius namjerava napisati knjigu i tako ispričati svoju stranu priče o događajima tijekom Valentinova 2013. i noći kada je ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp te o mučnom suđenju koje je nakon toga uslijedilo, potvrdio je njegov menadžer Peet van Zyl.

Memoari o ubojstvu mogli bi služiti u korist paraolimpijcu, no same glasine o knjizi odmah su izazvale burne reakcije. Naime, mnogi misle kako na ubojstvu 29-godišnje pravnice i modela Pistorius namjerava dobro zaraditi.

Oscar Pistorius proglašen je u petak krivim za ubojstvo iz nehaja nakon što je s četiri metka ustrijelio svoju djevojku koja je bila iza zatvorenih vrata u WC-u jer je, kako kaže, mislio da je riječ o provalniku. Sutkinja mu je dopustila da izricanje kazne čeka na slobodi. U sudnicu će se ponovno vratiti 13. listopada kada počinje saslušanje prigovora tužiteljstva i obrane na presudu, koje može potrajati do tri dana, nakon čega će sutkinja izreći kaznu.

- Napisat će svoju knjigu. Pričali smo o tome, o idejama i o konceptu. Ne bih sada o detaljima - kazao je Peet van Zyl.

Roditelji Reeve Steenkamp izrazili su zgražanje nad odlukom suda.

- Ovo nije poštena presuda. Povjerovali su u njegovu priču - a ja mu jednostavno ne vjerujem. Previše je pogrešaka u pitanju. No ništa neće promijeniti stvar, jer moju kćer nitko ne može vratiti. On je još uvijek živ i diše, a ona je zauvijek otišla - kazala je njezina majka June Steenkamp.

Ako Pistorius bude osuđen na uvjetnu kaznu, neki stručnjaci predviđaju da bi se natjecanjima mogao vratiti već 2016. i sudjelovati na Paraolimpijskim igrama u Riu. Okrivljeni sportaš još uvijek redovito vježba kako bi ostao u formi, a iz Međunarodnog paraolimpijskog odbora kazali su kako će najpoznatijem paraolimpijcu dopustiti da se vrati u sportske vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:02