OKONČANO SUĐENJE

ORGIJANJE MOĆNIKA PROLAZI NEKAŽNJENO Bivši šef MMF-a oslobođen

 AFP

Bivši predsjednik Međunarodnog monetarnog finda Dominique Strauss-Kahn oslobođen je optužbi za svodništvo prilikom orgija u Francuskoj, Belgiji i SAD-u tijekom svjetske financijske krize, javljaju britanski mediji.

Strauss-Kahn, za kojeg se nekoć očekivalo kako će postati predsjednikom Francuske, optužen je bio za podvođenje sedam prostitutki za 'zvjerske' seks zabave koje su se održavale od 2008. do 2011. U to je vrijeme bio oženjen.

Priznao je da su se orgije održavale, ali tvrdi da nije znao da su neke od žena s kojima se tom prilikom zabavljao prostitutke, navodeći kako je vjerovao da su 'slobodnog uma'.

Do današnje presude, Strauss-Kahnu je prijetilo deset godine zatvora. Posljenja sudska odluka stavlja 'točku na i' četverogodišnje pravne drame kroz kroju je Strauss-Kahn prolazio. U međuvremenu je izgubio priliku za kanidaturu za francuskog predsjednika te mu se raspao 20-godišnji brak.

Pad nekada vrlo moćnog Strauss-Kahna dogodio se prijelomne 2011. godine kada je optužen da je pokušao silovati sobaricu u newyorškom hotelu.

Tužba protiv njega na kraju je odbačena, on se nagodio s Nafissatou Diallo, no seks-skandali u kojima se spominjalo njegovo ime tek su počeli izlaziti na površinu. Uslijedio je niz drugih optužbi za seksualno zlostavljanje (koje su također sve na kraju odbačene iz različitih razloga), a sve je kulminiralo u uvodu spomenutom aferom Carlton.

Rođen je 1949. u bogatom predgrađu Pariza. Obitelj Strauss-Kahn živjela je u Maroku do potresa 1960., a potom preselila u Monaco. Po povratku u Francusku Strauss-Kahn je počeo sveučilišnu, a nakon toga i političku karijeru.

Bio je francuski ministar gospodarstva, financija i industrije od 1997. do 1999. i jedan je od zaslužnih za uvođenje eura. Doktorirao je ekonomiju na pariškom sveučilištu, a ima diplomu iz pravnih znanosti, političkih znanosti i statistike. Bavio se istraživanjima javnih financija, socijalne politike i modelima ponašanja štediša u domaćinstvu. Na dužnost desetog ravnatelja MMF-a imenovan je 1. studenoga 2007.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:27