DRAMA U BRUXELLESU

Orban napustio dvoranu u ključnom trenutku, Ukrajina slavi, Putin bez velikog poklona!

Kada se donosila najvažnija odluka za Ukrajince, mađarski premijer nije glasao ‘za‘. Ali, nije ni uložio veto...

Orban i Zelenski razgovarali su prije samo četiri dana u Buenos Airesu...

 Alejandro Pagni/Afp

Lideri zemalja članica EU na samom su početku summita u Bruxellesu, na veliko iznenađenje, usvojili odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a izrazili su i spremnost za otvaranje pregovora i s Bosnom i Hercegovinom čim se postigne neophodna razina usuglašavanja s kriterijima. Tu je vijest prvi objavio Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća na društvenim mrežama.

Ovo je pozitivno iznenađenje jer je bilo najavljeno da bi Mađarska mogla uložiti veto i da bi se zbog toga mogao i produljiti dvodnevni summit.

No, Viktor Orban napustio je dvoranu kada se usvajala odluka o Ukrajini i to je omogućilo da se odluka usvoji. To je potvrdio i premijer RH Andrej Plenković. Na pitanje ‘je li onda odluka usvojena od strane 26, a ne 27 zemalja članica?‘, Plenković je odgovorio kako je ‘odluka usvojena od strane Europskog vijeća‘.

Isto tako, Vijeće je odlučilo dodijeliti status kandidata Gruziji. EU će sada pripremiti pregovarački okvir kako bi se omogućilo i formalno otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, vjerojatno u proljeće sljedeće godine.

Očito je odluka Europske komisije o odmrzavanju 10 milijardi eura iz EU fondova za Mađarsku uspjelo ukinuti prijetnju veta. To mnogi u EU smatraju ucjenom. Cijena neusvajanja odluke za otvaranje pristupnih pregovora bi za EU bila ogromna, za Ukrajinu razarajuća. i svakako bi bila veliki poklon Putinu.

Andrej Plenković je također rekao da se Hrvatska založila za što bolju odluku o BiH. Prema Plenkoviću, ovo je trenutno bilo najviše moguće. To znači, dodao je naš premijer, kako će Komisija u ožujku izraditi posebno izvješće o ispunjavanju uvjeta od strane BiH kako bi se zatim usvojila i formalna odluka o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

image

Andrej Plenković na EU summitu

Miguel Medina/Afp

Druga tema oko koje je nužna suglasnost jest revizija višegodišnjeg financijskog okvira. Tu nije prepreka Orbán, nego razlike između država članica koje ne žele značajno povećanje proračuna EU za sljedeće četiri godine i onih koje to žele. Ali, bez tog povećanja EU neće moći realizirati ključne ciljeve, niti se suočiti s posljedicama inflacije.

Komisija je zatražila dodatnih 67 milijardi eura, od kojih bi 17 trebalo ići za pomoć Ukrajini. Zemlje koje su neto uplatitelji u proračun EU slažu se da treba popuniti rupu potrebnu za financiranje Ukrajine, ali ne i za ostalih 50 milijardi. Taj novac trebalo bi pronaći negdje drugdje, a ne u uplatama zemalja članica. Kad je novac u pitanju, u EU je uvijek problem postići konsenzus, ali na kraju se ipak nekako dogovore. No, ovaj je put drugačije jer mnoge zemlje, uključujući i Njemačku koja je najveći uplatitelj u zajednički proračun EU, imaju problema s prenamjenom financijskih sredstava. Dogovor je nužno postići sada jer će to sljedeće godine, kada su i europski izbori, biti gotovo nemoguće.

Lideri EU ponovit će i privrženost perspektivi članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana. Međutim, i tu, bez obzira na sav pozitivan trend, nema pomaka jer Bugarska i dalje blokira otvaranje prvih poglavlja sa Sjevernom Makedonijom, a Grčka sada blokira otvaranje prve skupine poglavlja s Albanijom. Dakle, i ovdje padaju u vodu sve priče o tome kako "bilateralna pitanja ne smiju postati prepreka u procesu proširenja".

Među ostalim temama su migracije, stanje na Bliskom istoku, odnosi s Turskom, klimatske promjene te obrana i sigurnost.

Plenković: EU će u ožujku odučivati o otvaranju pregovora s BiH

Bosni i Hercgovini je upućen snažan politički signal i jasan vremenski okvir da se u ožujku sljedeće godine otvore pristupni pregovori, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Europsko vijeće će otvoriti pregovore s BiH kada ispuni kriterije koji su joj postavljeni, a mi smo sada pozvali Europsku komisiju da u ožujku pripremi izvješće o napretku BiH s ciljem donošenja formalne odluke”, rekao je Plenković.

Čelnici država članica odlučili su otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovonom, pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskladi s kriterijima za članstvo.

Plenković kaže da je to odličan poticaj za Vijeće ministara na čelu s predsjedateljicom Borjnom Krišto, s kojom je cijeli dan bio u kontaktu, da u sljedeća dva mjeseca napravi još nekoliko važnih koraka u ispunjavanju traženih kriterija.

Čelnici država članica neočekivano brzo donijeli su odluku o proširenju nakon što je mađarski premijer Viktor Orban odustao od veta i izišao iz dvorane dok se o tome odlučivalo.

Plenković je rekao u svom izlaganju na sastanku Europskog vijeća da se odnos prema proširenju nakon ruske agresije na Ukrajinu iz temelja promijenio. Pritom je spomenuo da se prije samo 20 mjeseci, u ožujku 2022. čelnici EU-a na samitu u Versaillesu nisu mogli usuglasiti ni oko blage formulacije o europskoj perspektivi Ukrajine, a danas je Europsko vijeće odlučilo otvoriti pregovore.

Rekao je da su Ukrajina, Moldavija i Gruzija zbog Putinove agresije prešli iz Istočnog partnerstva u okvire proširenja.

Čelnicima EU-a preostala je sada druga važna tema, revizija sedmogodišnjeg proračuna, u kojem je najveća stavka paket pomoći od 50 milijardi eura za Ukrajinu, od kojih je 17 milijardi bespovratnih sredstava, a 33 milijarde su povoljni zajmovi.

Europska komisija je predložila povećanje proračuna za razdoblje do 2027. godine za 66 milijardi eura. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel srezao je predloženi iznos na jednu trećinu, na 22,5 milijarde eura.

Bogatije članice zauzimaju se za što manji iznos svježeg novca i da se većina novonastalih potreba pokriva preraspodjelom postojećih sredstava, čemu se protive siromašnije zemlje koje se boje da bi mogle ostati bez dijela sredstava koji im je namijenjen.

Premijer Plenković je rekao da se pregovori o tome nastavljaju u četvrtak navečer i da se stajališta približavaju.

“Mislim da smo na pragu dogovora”, rekao je Plenković. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:44