SUMMIT U BJELORUSIJI

Oprezno rukovanje Porošenka i Putina: 'Odluka o sudbini Ukrajine'

 KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

ZAGREB/MINSK - Krvoproliće u Ukrajini moglo bi se zaustaviti jedino učinkovitom kontrolom rusko-ukrajinske granice, rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u utorak u Minsku na početku sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je počeo stiskom ruke dvojice čelnika, prenose agencije.

Porošenko je na sastanku na kojem uz Putina nazoče i visoki dužnosnici EU, te predsjednici Bjelorusije i Kazahstana, kazao da bi svi uključeni u sukob u Ukrajini trebali iz krize izaći neokaljana ugleda, te dodao da je "otvoren za sve opcije koje će dovesti do mira".

Putin je kazao da ukrajinska kriza ne može biti riješena dodatnom vojnom eskalacijom, dodajući da vlada u Kijevu treba uspostaviti dijalog s predstavnicima ukrajinskih regija na istoku zemlje u kojima se većinski govori ruski, prenosi Reuters.

Porošenko, Putin, predstavnici EU i regionalni čelnici sudjeluju na sastanku u Minsku o sukobu u Ukrajini između ukrajinskih vlasti i proruskih separatista u kojem je do sada poginulo više od 2.000 ljudi.

"Danas u Minsku odlučuje se o sudbini moje zemlje i Europe. Interesi Donbasa uzeti su i bit će uzeti u obzir", rekao je Porošenko.

Ruski predsjednik rekao je da bi rusko gospodarstvo moglo izgubiti oko 2,8 milijardi dolara ako bi europska roba dolazila na rusko tržište preko Ukrajine, nakon što je Kijev potpisao sporazum o slobodnoj trgovini s EU koji treba biti ratificiran u rujnu.

Putin je dodao da će Moskva uzvratiti donošenjem trgovinskih mjera ako se to dogodi, te da bi partneri Moskve u carinskoj uniji, Bjelorusija i Kazahstan, također biti pogođeni.

Predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton kazala je na razgovorima u Minsku da je njezin mandat osigurati teritorijalni integritet Ukrajine.

Ashton je na početku razgovora kazala da želi "podržati narod Ukrajine u pronalaženju mira i sigurnosti, osigurati ukrajinski teritorijalni integritet, održivu budućnost i dobre odnose sa susjedima".

Bjeloruski čelnik Aleksander Lukašenko rekao je da ne očekuje da će se na sastanku u Minsku postići veliki napredak. "Najvjerojatnije, teško je očekivati da će se danas postići neki kolosalni napredak, ali moramo napraviti prvi korak prema miru", rekao je Lukašenko na sastanku s Ashton uoči početka glavnih razgovora.

Neposredno uoči sastanka Ukrajina je objavila snimku ruskih vojnika zarobljenih dan ranije na ukrajinskom teritoriju, čime je dodatno eskalirala sukob s Moskvom.

Ukrajina je objavila da je zarobila deset ruskih vojnika, te optužila Rusiju da šalje svoje vojnike preko granice kako bi otvorila novu bojišnicu u separatističkom ratu koji je opustošio istok zemlje i prouzročio najdublju krizu između Rusije i Zapada nakon pada komunizma.

Moskva je odbacila te optužbe i ustvrdila da su vojnici na ukrajinski teritorij "ušli zabunom". "Vojnici su sudjelovali u ophodnji dijela rusko-ukrajinske granice, zabunom su je prešli na neobilježenom dijelu i koliko znamo nisu pružali otpor oružanim snagama Ukrajine kad su zatočeni", kazao je izvor u ruskom ministarstvu obrane za rusku novinsku agenciju RIA novosti.

Ukrajina je odbacila takvo objašnjenje i naglasila da su ruski vojnici bili na posebnoj misiji. "To nije bila greška, već specijalna misija na kojoj su se nalazili ti vojnici", rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

On je također dodao da separatisti "u ovome trenutku" napadaju grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine gdje pokušavaju otvoriti novu bojišnicu.

Ukrajinska vojska tvrdi da je skupina ruskih vojnika u odorama separatista prešla jugoistočnu ukrajinsku granicu u deset tenkova i dva oklopna transportera te da su graničari zaustavili kolonu kod Novoazovska, na krajnjem jugoistoku Ukrajine na Azovskom moru.

Lisenko je rekao da je u borbama u posljednja 24 sata poginulo 12 ukrajinskih vojnika, među kojima i četvorica pripadnika pograničnih snaga koji su ubijeni kad su ruski helikopteri Mi-24 napali njihovo stražarsko mjesto na granici u ponedjeljak u regiji Luhanska.

Rusija odbacuje navode da pruža vojnu pomoć proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je odbacio tvrdnje o slanju ruskih vojnika preko granice kao dezinformacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:11