NOVA NORMALA

OPORAVAK SE OČEKUJE TEK U RUJNU Madrid i Barcelona otvorili terase kafića zabrinuti turističkom sezonom

 
 AFP

Madrid i Barcelona, gospodarski najrazvijeniji, ali i koronavirusom najpogođeniji dijelovi Španjolske, u ponedjeljak su otvorili terase kafića, crkve i knjižnice za ograničen broj posjetitelja čime su prešli u novu fazu popuštanja mjera.

Vlada kroz četiri faze namjerava izvesti Španjolsku u "novu normalu" krajem lipnja, a Madrid i Barcelona su zakoračili iz nulte u prvu fazu. U ponedjeljak je u ostalim dijelovima zemlje oko 22 milijuna stanovnika od ukupno 47 milijuna ušlo u fazu 2.

U Madridu i Barceloni su kafići i restorani bili kompletno zatvoreni dva i pol mjeseca, a u nedjelju su se zaposlenici vratili kako bi očistili stolove i pripremili terase s 50 posto kapaciteta u odnosu na razdoblje prije izbijanja virusa.

A man prepares a terrace bar at the Plaza Mayor in Madrid on May 25, 2020 as coronavirus lockdown measures will finally be eased for people in Madrid and Barcelona. - The Madrid and Barcelona regions, the most populated in the country, and a large part of Castile-Leon in the northwest are moving into the first phase of Spain's four-phase deconfinement programme, following what has been one of the strictest lockdowns in the world. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
AFP
Madrid

"Vratili smo se", piše na staklenim vratima kafića u središnjem Madridu pored zaključane košarkaške dvorane Palača sportova, gdje je lokalnim klubovima Real Madridu i Estudiantesu još uvijek zabranjeno igrati utakmice. Sunce s gotovo ljetnom temperaturom obasjava grad pa na terasu sjedaju prvi gosti kako bi popili kratku kavu s malo mlijeka poznatu kao "cortado".

- U ovoj fazi otvorit ćemo između 10 i 15 posto lokala jer nemaju svi terasu - kaže Tomás Gutiérrez, predsjednik udruge madridskih ugostitelja La Viña.

Od oko 19.400 kafića i restorana u Madridu njih 3500 vjerojatno neće otvoriti vrata. "Uglavnom oni najmanji", napominje Gutiérrez. Smatra kako će oporavak uslijediti u rujnu.

Gonzalo Soberón, 35-godišnji administrator u državnoj službi, izašao je iz svog stana na sjeveru grada kako bi otišao u posjet nećakinji u susjednu četvrt. Od ponedjeljka su dopuštena obiteljska druženja do deset osoba pa će Gonzalo prvi put sresti nekoga od poznatih nakon 14. ožujka kad je uvedeno izvanredno stanje u Španjolskoj.

- A predvečer ću možda sjesti na terasu nekog kafića - kaže lica prekrivenog maskom budući da je nošenje maski obavezno u čitavoj zemlji.

Crkve su još u nedjelju služile prve mise nakon što su bile zaključane više od 60 dana.

U Španjolskoj, jednoj od najteže pogođenih zemalja koronavirusom u Europi, zarazilo se 235.800 stanovika od čega je ozdravilo njih 150.400, a preminulo 28.750.

Barcelona, koju je lani posjetilo 12 milijuna gostiju, nema prognoze o dolasku turista ovoga ljeta. Na njezinoj najpoznatijoj plaži Barceloneti zabranjeni su kupanje i sunčanje, no na tamošenjem pijesku stotine građana vježbaju nastojeći tijelo vratiti u kondiciju nakon duge kućne karantene. Neki sjedaju na terase pa kroz sunčane naočale uživaju u pogledu na Sredozemno more.

- Danas neću stići jer imam online nastavu i moram očistiti stan, no sutra ću otići negdje na piće - kaže studentica novinarstva Laura iz unajmljenog stana u Barceloni.

People sit at a terrace bar at the Plaza Mayor in Madrid on May 25, 2020 as coronavirus lockdown measures will finally be eased for people in Madrid and Barcelona. - The Madrid and Barcelona regions, the most populated in the country, and a large part of Castile-Leon in the northwest are moving into the first phase of Spain's four-phase deconfinement programme, following what has been one of the strictest lockdowns in the world. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
AFP

Oko 500 tamošnjih hotela još uvijek ne zna kad će moći otvoriti vrata svojim posjetiteljima. Putovanja u Španjolskoj su dopuštena samo unutar provincija, a stranih posjetitelja neće biti do srpnja, rekla je prošli tjedan potpredsjednica vlade.

U Barceloni je oko 120.000 turističkih radnika privremeno otpušteno do 30. lipnja. "Rezerviranje smještaja na obali počet će sredinom lipnja", kaže jedan od menadžera lanca hotela Meliá.

- Sad imamo nešto malo rezervacija koje se besplatno mogu poništiti. No turizam u Barceloni ovisit će o zračnim linijama - dodaje Manel Casals, direktor hotela Gremio. Granice su i dalje zatvorene za sve strance osim prekograničnih radnika, vozača kamiona, pacijenata s dogovorenim operacijskim zahvatima ili zdravstvenih radnika.

Više od 80 posto turista dolazi ondje preko turističkih agencija koje su također pogođene aktualnom situacijom. Sad razmišljaju o dovođenju grupa od 10 osoba umjesto od 25 kao ranije.

- Ako se europske zemlje dogovore o međusobnim turističkim putovanjima, turizam bi se mogao reaktivirati u drugoj polovici lipnja i srpnju - smatra Martí Sarrate, predsjednik Udruge putničkih agencija.

Istovremeno oko 3500 turističkih vodiča u Kataloniji strahuje od gubitka posla ovoga ljeta.

- Ovisimo o međunarodnim turistima i onima s kruzera. Sve dok ne počnu letjeti avioni i stizati brodovi, naše prognoze su crne - napominje Mari Paz Alonso iz Udruge profesionalnih turističkih vodiča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:47