IDE IZA REŠETAKA

Opasnog kriminalca odao sir: ‘Jedna fotografija bila je dovoljna, utvrdili smo tko je u pitanju‘

Ovo nije prvi put da su britanske policijske službe otkrile počinitelje teških kaznenih djela na temelju fotografije ruku
Diler Carl Stewart
 Merseyside police

Jednog dilera narkoticima ljubav prema siru koštala je uhićenja. Naime, britanska policija ga je uspjela identificirati prema fotografiji na kojoj njegove ruke drže poveći komad sira.

Carl Stewart (39) iz Liverpoola identificiran je nakon što je fotografiju objavio na šifriranom kanalu za komunikaciju EncroChat. Policija je ipak pomoću fotografije uspjela raspoznati njegove otiske prstiju, piše The Guardian.

Stewart je osuđen na trinaest i pol godina zatvora u petak nakon što je priznao umiješanost u zločinačku organizaciju koja se bavila dilanjem kokaina, heroina, MDMA i ketamina te prodavala imovinu stečenu kriminalnim radnjama. Stewart je teške droge prodavao koristeći se mrežom EncroChat, na kojoj je koristio pseudonim Tofeeforce, koji se referira na pripadnike navijačke skupine nogometnog kluba Everton.

image
Fotografija koju je poslao mrežom EncroChat
Merseyside police

Prema britanskoj nacionalnoj agenciji za istraživanje zločina, EncroChat su koristile isključivo kriminalne skupine kako bi dilale drogu i oružje te prale novac. Oko šezdeset tisuća korisnika mreže je identificirano, od čega je oko deset tisuća iz Velike Britanije. Stewart nije prvi britanski kriminalac koji je identificiran pomoću fotografije ruku, 2010. je na deset godina zatvora osuđen Stephen Taylor koji je otkriven nakon što je objavio fotografiju na kojoj u rukama drži ukradene skupocjene satove. Forenzičari su uvećali fotografiju, a stručnjaci za daktiloskopiju na temelju toga su uspjeli proučiti njegove otiske prstiju. I 2018. došlo je do slične priče u Walesu, nakon što je na temelju fotografije muškarca koji drži tabletice ecstasyja došlo do osude jedanaest osoba zbog prodaje droge.

Državni tužitelj Lee Wilkinson rekao je britanskom Guardianu kako je Stewart bio uključen u lanac opskrbe teškim drogama, no uhvaćen je samo zbog svoje strasti prema siru.

- Uhvatili smo ga nakon što je na mreži poslao fotografiju svoju ruku u kojima drži velik blok sira. Njegov dlan i prsti analizirani su na temelju te fotografije te je nedvojbeno utvrđeno da je to on - kazao je Wilkinson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:25