STRAVA U ZATOČENIŠTVU

'ONE ĆE MORATI PRESTATI MRZITI CASTRA KAO I JA PRIKLOPILA' Poruka Natasche Kampusch žrtvama otmice

Kampusch je, poput Amande, Michelle i Gine, godinama bila zatočena i mučena

Jako sam sretna zbog njih i zahvaljujem Bogu što su preživjele to okrutno zatočeništvo. One su sigurno tri vrlo jake žene - tako je Austrijanka Natascha Kampusch, koja je provela osam godina oteta i zatočena u podrumu kuće Wolfganga Priklopila u Beču, opisala svoje osjećaje nakon vijesti o oslobađanju tri Amerikanke iz kuće užasa Ariela Castra u Clevelandu.

U ekskluzivnom je razgovoru za CNN Natascha Kampusch, čija je tragična priča izazvala veliku pažnju javnosti 2006. kada je kao 18-godišnjakinja iskoristila nepažnju svog otmičara i pobjegla, progovorila o sličnom iskustvu koje su proživjele nedavno oslobođene Amanda Berry, Gina DeJesus i Michelle Knight. Kako je primijetio i sam novinar CNN-a koji je radio intervju s Nataschom Kampusch, “ako netko može razumjeti sve ono što su žrtve iz Clevelanda morale proći, onda je to ona”.

VIDEO: 'ARIEL JE ČUDOVIŠTE. NEKA TRUNE CIJELI ŽIVOT U ZATVORU' Braća Castro prvi put javno progovorila

Proces iscjeljenja

- Kada sam konačno ponovno postala slobodna, osjetila sam nevjerojatnu sreću koja se ne može usporediti ni sa čim. Sve te mogućnosti koje su se odjednom otvorile preda mnom... Žene iz Clevelanda trebale bi pokušati zadržati taj osjećaj što dulje za sebe i izbjeći da ih drugi prerano potisnu u svakodnevicu - istaknula je 25-godišnja Austrijanka prema čijem je životu i autobiografskoj knjizi “3096 dana” snimljen film koji je premijeru imao ove godine.

Vrijeme nakon bijega za nju je bilo “teško iskustvo” zbog pritiska medija, a istodobno je pokušavala obnoviti odnose s roditeljima koje nije vidjela osam godina.

'ARIEL JE BOLESTAN, ZAO, DEMONSKI KRIMINALAC. ON JE ZA NAS MRTAV...' Obitelj se odrekla monstruma iz Clevelanda

Na upit koji bi savjet dala ženama koje su oslobođene iz Castrove kuće, gdje su deset godina bile zatočene i silovane, Kampusch je odgovorila da kroz težak proces emotivnog iscjeljenja moraju proći same i taj problem ne smiju prepustiti drugima.

- Ja sam morala raščistiti s mržnjom koju sam osjećala prema osobi koja mi je to učinila - poručila je Austrijanka i dodala kako će njezino iskustvo biti s njom “cijeli život”, ali pokušava na svoju budućnost gledati pozitivno, ne okrećući se prema prošlosti.

Sličnosti i razlike

Njezino zatočeništvo ima puno dodirnih točaka sa slučajem djevojaka iz Ohija. I ona je, kao Knight, DeJesus i Berry, bila silovana.

To dugo nije željela komentirati u medijima, ali je početkom godine, nakon što je policijski dosje o njezinoj otmici postao dostupan javnosti, progovorila i o tome. Kao što je Castro žene iz Clevelanda redovito tukao, tako je i Priklopil, komunikološki tehničar, prebijao Kampusch, ponekad čak toliko da ne bi mogla ustati. Slučajevi se međusobno i razlikuju, i to ponajviše u tome što je Kampusch bila sama u svom zatočeništvu, bez ikakvog oslonca osim sebe.

S druge strane, za razliku od djevojaka iz Clevelanda, mogla se kretati po cijeloj kući, a jednom ju je Priklopil odveo na odmor u skijalište, prijeteći joj da će je ubiti ako pokuša pobjeći. Ta situacija, ali i neki drugi detalji izazvali su raspravu o kompleksnosti odnosa nje i njezina otmičara pa su neki tvrdili da je mogla i prije pobjeći. Te su rasprave, rekla je, izvršile dodatni pritisak na nju.

- Ne brinite se zbog toga što drugi govore. Samo vi znate što ste prošle i kako je živjeti s tim - poručila je.

Ariel Castro će se izjasniti da je nevin

Odvjetnik Craig Weintraub, koji zastupa Ariela Castra, optuženog za otmicu i silovanje tri djevojke iz Clevelanda koje je držao zatočene deset godina u svojoj kući, izjavio je kako će se njegov klijent izjasniti da je nevin. Weintraub je također rekao kako smatra da Castro neće imati pošteno suđenje s obzirom na golem publicitet koji prati cijeli slučaj.

Salsa glazbenik i bivši vozač školskog autobusa jako voli svoju šestogodišnju kćer koju ima s jednom od svojih zatočenica Amandom Berry, tvrdi njegov odvjetnik, i zabrinut je za njezinu budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:31