INCIDENT U BEOGRADU

OGLASIO SE I ŠEŠELJ Posebno ga je iznerviralo jedno pitanje novinara: 'Što hoćete reći, da sam sve izmislio? Ovo je urota, zašto mi ne vjerujete!?'

 
 Facebook Al Jazeera

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj osvrnuo se danas na jučerašnji incident kada je u divljačkom naletu izgazio i pokušao poderati hrvatsku zastavu, a usput je žestoko izvrijeđao i članove hrvatske delegacije predvođene predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. U uvodu obraćanja javnosti podsjetio je da za vrijeme Drugog svjetskog rata 'cijeli hrvatski narod bio u ustašama'.

- Zgazio sam hrvatsku ustašku zastavu i opsovao delegaciji ustašku majku, a na mene se digla kuka i motika, uključujući i predsjednika Vlade i predsjednika Republike. Kaže predsjednik Republike kako se ne smije izvrgavati ruglu zastava jedne suverene zemlje. E može! Jer je pod tom zastavom protjerano 200.000 Srba is srpske Krajine, a nekoliko tisuća žena, staraca i djece pobijeno. I zato tu zastavu treba gaziti jer je to zastava hrvatske ustaške države. Tuđman je po dolasku na vlast odmah promijenio ustav i stavio ovu zastavu i rekao da je moderna Hrvatska nasljednica ustaške države. Kaže predsjednik Vlade (misli na Anu Brnabić, op.a.) da smo usporili dinamiku hrvatsko-srpskih odnosa. Ma ne! Mi smo ih ubrzali. Nikada nisu bili dinamičniji nego danas, a mi ćemo se potruditi da budu još dinamičniji.

- Mi hrvatsku ustašku državu nećemo priznati sve do kraja okupacije Republike Srpske Krajine. Dao Bog da nam se desna ruka osušila ako ikad zaboravimo Republiku Srpsku Krajinu. Šta se mi imamo dogovarati s Hrvatima? Kakvo prijateljstvo? Još traže da platimo nekakvu odštetu. Lažu i da smo protjerali Hrvate iz Srbije! Niti jednog! A laže i Haški tribunal. Ja sam, kao i Tuđman, bio za to da se zamijene Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Srbije za kuće, ali i tu su Hrvati bolje prošli. A mene nitko nije slušao. Niti jedan Hrvat nije protjeran iz Srbije! Mi ćemo miting opet održati 6. svibnja u 11 sati na Đurđevdan u Hrtkovcima, zaključio je Šešelj.

Uslijedila su pitanja novinara, a već prvo u kojem se Šešelja pitalo zašto nema nikakvih snimki nasrtaja na hrvatsku zastavu iznerviralo je šefa srpskih radikala.

- Ma tko nije gazio? Pa i onaj Srbin među njima je čuo kad sam im j... majku. Šta hoćete da kažete da smo izmislili? Svi su sve čuli i vidjeli. Pa što bi se vraćali u Zagreb? Pitajte ministra unutarnjih poslova što je bilo. Mi sve snimamo, ali ovo je bilo neplanirano. Kad sam vidio zastavu, odmah sam je krenuo poderati, ali je od šatorskog krila pa nismo mogli. Pa smo je gazili. Što se tiče mandata, ma tko ga meni može oduzeti. Da vidim koji ćeme to sud osuditi jer sam gazio ustašku zastavu, kazao je Šešelj pa ustvrdio da je na dijelu novinarska urota jer mu se ne vjeruje.

- Skup u Hrtkovcima je prijavljen i nema šanse da se ne održi. Nikakvih incidenata neće biti kao što ih nije bilo ni 1992., kazao je Šešelj pa ustvrdio da je on već spaljivao zastave i nema razloga da mu se ne vjeruje.

- Ušao sam ravno s vrata, a delegacija je bila meni s lijeve strane. Objašnjavali su im spomenike, a ja sam ušao. Čak se i onaj nesretni Pupovac nasmiješio i krenuo prema meni. Ja sam rekao da sam upravo izgazio ustašku zastavu, a oni su samo zabezeknuto gledali, zaključio je Šešelj.

Europska komisija osudila Šešeljev čin

BRUXELLES - Inicident koji je u srijedu u Skupštini Srbije izazvao srbijanski zastupnik i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj ne bi trebao imati mjesta u demokratskim institucijama i predstavlja izraz nepoštovanja prema insitituciji koja predstavlja građane, ocijenila je u četvrtak Europska komisija.

"Ono što smo jučer vidjeli ne pripada demokratskim institucijama. To je nepoštovanje prema institucijama koje predstavljaju građane i prema svima onima koji rade na dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj suradnji i pomirbi", izjavio je glasnogovornik Komisije Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, odgovarajući na novinarski upit da komentira jučerašnji incident u Beogradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:17