VAL RECESIJE ZAHVAĆA ISTOK

OECD: Oporavak u Europi, a u Kini znakovi slabosti

Europa pokazuje snažnije, premda “privremene” znakove oporavka, zaključuje posljednje izvješće Organizacije za ekonomski razvoj i suradnju (OECD) , organizacije koju čini 30 najrazvijenijih zemalja.

U siječnju su se popravili glavni pokazatelji ekonomske aktivnosti u eurozoni, a postali su pozitivni i u Velikoj Britaniji. Na dobrom putu i dalje ostaju SAD i Japan, pozitivna promjena u pogledu rasta vidljiva je kod Indije i Rusije dok Brazil i Kina pokazuju znakove slabosti, smatra OECD koji svaki mjesec objavljuje stanje glavnih indikatora koji anticipiraju promjenu ekonomske aktivnosti.

Restrukturiranje duga

Da Kina tone u dublje probleme ukazuju i posljednji podaci o rekordnom trgovinskom deficitu. U veljači je dosegao 31,5 milijardi dolara, najviše u deset godina, zahvaljujući velikom uvozu i usporenijem rastu izvoza. Analitičari smatraju da je Kina suočena s problemom smanjene izvozne potražnje zbog usporavanja globalnog rasta, i da će morati nešto učiniti kako bi potakla potrošnju kod kuće. Posljednje prognoze govore da će rast ove godine biti 7,5 posto, najsporiji od 2004., uz inflaciju od 4 posto.

Iako su znakovi oporavka ekonomske aktivnosti u eurozoni dragocjeni, njeni su čelnici i dalje ponajprije fokusirani na dužničku krizu i zaustavljanje njenog širenja. Nakon što su podržali restrukturiranje grčkog duga, vlade zemalja eurozone sada razgovaraju o jačanju fonda pomoći kako bi se, u slučaju nužde, lakše nosili s problemima u Španjolskoj i Portugalu. Pozornost ulagača ovih se dana prebacila s Grčke na Španjolsku, koja je izvijestila da neće biti u stanju ostvariti planirani proračunski deficit, a time je otvorila sumnju da neće biti u stanju vraćati dugove.

Fond za spašavanje

No, njemački dužnosnici smatraju da nema potrebe ze povećanjem fonda za spašavanje, a time i daljnjeg opterećivanja poreznih obveznika, jer je smirivanje tržišta smanjilo pritisak na cijenu državnih obveznica. Stoga će pratiti hoće li prinosi na talijanske i španjolske obveznice nastaviti padati zahvaljući kampanji kojom Europska središnja banka bankama nudi stotine milijardi eura jeftinih zajmova. Poboljšanju raspoloženja na tržištu, vjeruje se, pripomoći će i uspjeh dogovora o zamjeni grčkih obveznica. ( M.K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:26