APEL DRŽAVNICIMA

OECD: Europa je na rubu nove teške recesije koja bi se mogla preliti na ostatak svijeta!

Padoan poziva lidere eurozone da prihvate ‘pakt o rastu’, koji bi promovirao rast čak i uz smanjivanje deficita
 AP Photo/Thanassis Stavrakis

PARIZ - OECD, organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, upozorila je u utorak sve zemlje eurozone da postoji visoki rizik od pada u ‘tešku recesiju’ do kraja godine, te je uputila apel svim vladama zemalja članica i Europskoj centralnoj banci da ‘hitno poduzmu korake’ kako bi spriječili da se usporavanje ekonomskih aktivnosti proširi na globalnu ekonomiju, prenosi Time.

Kako tvrdi glavni ekonomski stručnjak OECD-a, Pier Carlo Padoan, ekonomija eurozone mogla bi pasti do 2 posto ove godine, brojka koju je prošle godine OECD postavio kao najgori mogući scenarij. U svom prošlom polugodišnjem izvještaju, OECD je za eurozonu predviđao pad od samo 0,1 posto u 2012. godini.

- Danas vidimo da je situacija u eurozoni sve bliža potencijalno najgorem scenariju, koji, ako se obistini, bi mogao dovesti do teške recesije koja bi se mogla preliti u ostatak svijeta, rekao je Padoan.

Prema aktualnom izvještaju, Europa sve više zaostaje za Sjedinjenim američkim državama, čija ekonomija bi trebala rasti oko 2,4 posto ove godine a 2,6 posto sljedeće.

- Sada postoji razlazni trend između eurozone i SAD-a, u kojemu SAD jača sve brže, a eurozona kaska iza njih, tvrdi Padoan.

Padoan poziva lidere eurozone da prihvate ‘pakt o rastu’, koji bi promovirao rast čak i uz smanjivanje deficita. Francuski predsjednik Francois Hollande postavio je sklapanje takvog pakta kao glavni fokus svoje europske diplomacije u prvim tjednima svoje administracije.

Danas u Bruxellesu dan odluke za Grke: Pročitajte tri moguća scenarija za rješavanje krize!

Prema Padoanu, potencijalno rješenje za eurozonu mogle bi biti euroobveznice, s kojima bi se mogle dokapitalizirati banke. Također je ponovio svoj apel od prije šest mjeseci, kada je prvi put pozvao ECB da učini više za zaustavljanje krize u Europi.

- ECB ima ključnu ulogu u rješavanju krize u Europi, i kroz ojačavanje banaka, i kroz smanjivanje kamatnih stopa, a također bi trebao i razmisliti o ponavljanju ‘nekonvencionalnih mjera’ poduzetih prošle godine, kao što je kupovanje državnih obveznica u slučajevima velike izloženosti, rekao je Padoan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:45