OPTUŽIO GA ZA KORUPCIJU

ODVUKLI GA IZ ŠKOLE I POSLALI NA ROBIJU! Tinejdžer uhićen zbog 'vrijeđanja' turskog predsjednika Erdogana

Šesnaestogodišnji mladić je Erdogana i njegov režim optužio za korupciju. Policija je došla po njega u školu i privela ga.
Turkey's prime minister Recep Tayyip Erdogan delivers a speech to the members of parliament from his ruling AK Party (AKP) during a meeting at the Turkish parliament in Ankara April 22, 2014. Turkey's prime minister will tour several European countries next month, a government source said on Tuesday, as he reaches out to expat Turkish voters ahead of a possible run for the presidency. Recep Tayyip Erdogan is planning to visit Germany, France and the Netherlands in May, the source said. Each has a large Turkish population that he is hoping to court ahead of presidential elections in August. AFP PHOTO / ADEM ALTAN
 ADEM ALTAN/AFP

ANKARA - Šesnaestogodišnji gimnazijalac iz turskog grada Konyje uhićen je i optužen zbog vrijeđanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a taj je incident izazvao rasprave u zemlji, izvijestili su u četvrtak turski mediji.

Maloljetnik, član pokreta lijevog centra, optužen je da je vrijeđao predsjednika Turske u srijedu tijekom svečanosti, precizira informativni kanal CNN-Turk.

Tijekom govora na trgu u Konyji, islamističkom uporištu, mladić je Erdogana i njegov režim optužio za korupciju, precizira list Hurriyet.

Policija je došla po njega u školu i privela ga. On je pred sucem odbacio optužbe, ali je ipak zadržan u zatvoru, gdje mu prijeti četverogodišnja kazna.

Njegov odvjetnik je u četvrtak poslijepodne sudu predao zahtjev za njegovo oslobođenje, dodala je agencija Dogan.

Premijer Ahmet Davutoglu je na pitanje novinara o toj aferi, koja je izazvala rasprave na društvenim mrežama, branio odluku suda i rekao da svi moraju poštivati predsjednika.

Oporbeni zastupnik i bivši sudac Europskog suda za ljudska prava Riza Turmen je oštro kritizirao to uhićenje kojim se krši UN-ova konvencija o pravima djece.

Turska vlada koju je od 2003. do 2014. vodio Erdogan, koji je zatim postao predsjednik, bila je u ljeto 2013. na udaru javnih kritika, a veliki korupcijski skandal potresao je vladu u zimi 2013./2014.

Erdogan optužuje svog bivšeg saveznika imama u egzilu Fetullaha Gulena, koji je postao njegov najveći protivnik, da je organizirao taj skandal kako bi ga svrgnuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:14