POSJETE BUDUĆEM KRALJU

'ODUŠEVLJENA SAM UNUKOM!' Kraljica Elizabeta danas je u Kensingtonskoj palači posjetila svojeg prvog pranunuka

Pippa Middleton stigla je prva i poigrala se s nećakom, čeka se još stric Harry
 AFP

13:31 - Britanska kraljica Elizabeta danas je u Kensingtonskoj palači posjetila svojeg prvog pranunuka, koji je u utorak navečer s roditeljima Kate i Williamom dovezen iz rodilišta bolnice St. Mary.

Još sinoć kraljica je izjavila kako je oduševljena. Kraljevsku bebu u bolnici su jučer posjetili Kateini roditelji te Williamov otac, princ Charles i njegova supruga Camilla.

-----------------------------------------------------

11:50 - Novorođeni princ proveo je prvu mirnu noć u obiteljskom domu, nakon burnog dana kada su stotine ljudi stajali ispred bolnice i iščekivali kada će se princ William i Kate Middleton pojaviti na vratima.

Princ William kazao je jučer kako još uvijek razmišljaju o imenu, navodno jer su on i Kate prvo htjeli vidjeti lice svog prvorođenca i upoznati ga kako bi izabrali najprikladnije ime za budućeg kralja.

Naime, kada je 1982. godine rođen princ William, njegovim roditeljima trebalo je sedam dana da odluče o imenu, dok je kraljici 1948. godine trebalo punih mjesec dana da nadjene ime princu Charlesu.

Nakon što su napustili bolnicu ispred palače Kensington dočekala ih je Kateina sestra Pippa Middleton i podragala nećaka kojeg su potom predstavili ostatku obitelji.

Williamov brat Harry trenutno je na dužnosti, a izvori tvrde da je kazao kako jedva čeka vidjeti nećaka i da je oduševljen što je postao stric.

-----------------------------------------------------

21:43 - Kate Middleton i njen suprug princ William svijetu su predstavili prestolonasljednika. Nešto nakon 19 sati po britanskom vremenu, oko 24 sata nakon poroda, zajedno su izašli iz bolnice i smireno stali pred znatiželjne oči javnosti.

Pred bolnicom su ih dočekali fotografi i novinari koji su stigli iz svih dijelova svijeta. Kate i William staloženo su odgovorili na sva postavljena pitanja.

- Jedno je sigurno - on je glasna beba, ima dobra pluća. Velik je i težak i već ima više kose od mene. Još uvijek razmišljamo o imenu. Eto, sada svi možete odahnuti, a mi se možemo početi brinuti o njemu, poručio je William.

Nasmiješeni prinčevski bračni par je s novorođenčetom pozirao ispred bolnice prije odlaska u svoju londonsku rezidenciju, Kensingtonsku palaču. Na istome su mjestu prije 31 godinu tadašnji prinčevski par Charles i Diana svijetu "predstavili" svojeg prvorođenog sina princa Williama.

Foto: AFP

- Ovo je za nas poseban trenutak. To znaju svi oni koji su kroz ovo prošli, rekla je kratko Kate Middleton koja izgleda odlično nakon poroda koji je trajao deset sati.

SVIJET ODAHNUO: BRITANCI DOBILI BUDUĆEG KRALJA Vojvotkinja Kate rodila dječaka!

Nakon kratkih izjava novopečena obitelj vratila se u bolnicu, a nedugo nakon toga po njih je došao automobil te su se odvezli u Kensingtonsku palaču.

Oko 19 sati posjetili su ih i princ Charles i Camilla.

Podsjetimo, Kate Middleton rodila je sina prirodnim putem. Maleni je težak 3,6 kilograma, a princ William bio je prisutan na porodu.

Već od prvih mutnih pogleda na ovaj svijet, beba Cambridge, kako joj tepaju Britanci, budući da nosi titulu princ Cambridgea, nije obična beba. Treći nasljednik trona, nakon svoga djeda princa Charlesa i oca princa Williama, jednog dana bit će monarh Ujedinjenog Kraljevstva, vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, čelna osoba Anglikanske Crkve, čelna osoba Commonwealtha, zajednice 54 zemalja i Državni poglavar šesnaest zemalja, njenih članica. Već u idućih nekoliko dana naći će se u prostorijama u koje gotovo nitko nema prilike zalaziti, u privatne odaje kraljice Elizabete II. To će sam po sebi biti povijesni trenutak.

Foto: AFP

Poslijednji puta kada je britanski monarh imao prilike upoznati svoga praunuka i nasljednika trona dogodio se prije 120 godina, kada je kraljici Victoriji predstavljen tada novorođeni Edward VIII. Povijesne niti su osebujne; kraljica Victoria, jedini monarh u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva koji je vladao duže od kraljice Elizabete II koja je prošle godine proslavila svoj Dijamantni jubilej, tada još nije znala da će Edward VIII abdicirati. Njegovo napuštanje krune, koju je po pravilu preuzeo njegov mlađi brat George VI direktno je utjecalo na činjenicu da je njegova, pak, starija kći danas kraljica Ujedinjenog Kraljevstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:31