PROBLEMI U SOČIJU

'ODRŽAT ĆEMO GAY PARADU' Aktivisti se bune protiv Putinove zabrane okupljanja za vrijeme Olimpijade

Dekret, naime, zabranjuje sve demonstracije, skupove, okupljanja, marševe, ako nisu povezani s OI.
 AFP

Rusija je zabranila demonstracije i okupljanja u gradu Sočiju za vrijeme Zimske Olimpijade 2014. godine. U predsjedničkom dekretu objavljenom u državnom listu Rossiyskaya Gazeta Vladimir Putin objavio je uvođenje zabranjene zone oko grada domaćina OI u razdoblju izme u 7. siječnja i 21. ožujka. Dekret uključuje zabranu ulaska vozila u grad, osim onih lokalnog stanovništva, vozila s posebnom dozvolom i hitnih službi, kako bi se garantirala sigurnost za vrijeme sportskog spektakla.

Potez Kremlja osudili su aktivisti koji su dekret između ostalog nazvali neustavnim. Dekret, naime, zabranjuje sve demonstracije, skupove, okupljanja, marševe, ako nisu povezani s OI.

Aktivisti to smatraju pratičnim uvođenjem ‘izvanrednog stanja’ u Sočiju i okolnom području. “Putin od Sočija čini zonu specijalnog djelovanja, braneći okupljanja i uvodeći ograničenja slobodnog kretanja, izjavila je za AFP Tatiana Lokshina, članica ruske podružnice Human Rights Watcha. Aktivist za prava homoseksualaca Nikolaj Aleksejev najavio je kako će pobijati odluku na sudu. 'Održat ćemo gay paradu', poručio je Aleksejev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:51