NOVI RAT

Odluka je donesena: Izrael će prije lipnja napasti iranska nuklearna postrojenja

Mogućnost da Izrael uskoro napadne iranska nuklearna postrojenja sve je izvjesnija, a američki dužnosnici strahuju od mogućih posljedica unilateralnog napada za koji američki ministar obrane Leon Panetta smatra da bi se mogao dogoditi između travnja i lipnja
 AFP

Mogućnost da Izrael uskoro napadne iranska nuklearna postrojenja sve je izvjesnija, a američki dužnosnici strahuju od mogućih posljedica unilateralnog napada za koji američki ministar obrane Leon Panetta smatra da bi se mogao dogoditi između travnja i lipnja, objavili su zapadni mediji.

Spekulacije o napadu Izraela na Iran pojačane su i nakon što je izraelski ministar obrane Ehud Barak na prekjučerašnjem sigurnosnom forumu, kojemu su nazočili vodeći izraelski obavještajni i vojni dužnosnici, rekao kako vrijeme za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa istječe i treba brzo djelovati.

- Oni koji govore ‘kasnije’, mogli bi otkriti da će to ‘kasnije’ postati prekasno - naveo je Barak, što su analitičari protumačili kao njegovu jasnu poruku Washingtonu koji je trenutačno u jakoj diplomatskoj akciji odgovaranja Izraela od napada.

Istodobno je David Ignatius, ugledni kolumnist The Washington Posta, napisao komentar u kojemu navodi da je američka administracija Baracka Obame zaokupljena osmišljavanjem reakcije na mogući napad Izraela na Iran zbog njegova nuklearnog programa za koji Teheran uporno tvrdi da će se koristiti u gospodarske svrhe, ali Zapad vjeruje da mu je svrha stvaranje nuklearnog oružja.

Cilj duboko pod zemljom

“Ministar obrane Leon Panetta ima puno briga ovih dana, od rezanja proračuna za obranu do povlačenja iz Afganistana. Ali, njegova najveća briga jest sve veća mogućnost da će u sljedećih nekoliko mjeseci Izrael napasti Iran”, napisao je Ignatius u svojoj kolumni u kojoj je također ustvrdio kako Panetta vjeruje da će se napad dogoditi u “travnju, svibnju ili lipnju”. Ignatius je novinar koji prati ministra obrane, a Panetta je kasnije rekao kako to “neće demantirati”.

Barak i ostali izraelski dužnosnici osjećaju da im vrijeme istječe jer Iran trenutačno svoje kapacitete za obogaćivanje urana prebacuje na lokaciju u Qoom gdje je sagradio postrojenje na dubini od 80 metara. Ako u tom postrojenju stvori obogaćeni uran dovoljne fisijske čistoće za nuklearnu bombu, Izrael mu neće moći ništa napraviti.

Iranska odmazda

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana izraelski su dužnosnici održali niz sastanaka na kojima su ih njihovi kolege iz zapadnih država nagovarali na suzdržavanje od napada. Među izraelskim saveznicima na Zapadu postoji konsenzus da treba pričekati na željene posljedice sve jačih gospodarskih sankcija protiv Irana, koje su na snazi i koje bi mogle natjerati Teheran da odustane od programa. Washington se pribojava kako bi iranska odmazda za napad ugrozila i američke interese, i to ne samo u regiji nego i u cijelom svijetu, a sukob koji bi dulje trajao mogao bi ugroziti isporuku nafte iz Perzijskog zaljeva, povećati cijene goriva i tako stvoriti dodatni pritisak na globalnu ekonomiju koja je već u krizi. Predsjednik Barack Obama i njegovi suradnici također se brinu oko mogućnosti saveznicima nenajavljenog, unilateralnog napada koji bi zasigurno razbio sada prilično jedinstvenu međunarodnu frontu koja nastoji Iran natjerati na odustajanje od nuklearnog programa. Kako piše The Washington Post, Izrael i dalje odbija dati jamstvo Washingtonu da će ga pravodobno upozoriti kada odluka o napadu bude donesena.

Zapadni analitičari ističu kako u Bijeloj kući još nije do kraja razrađen plan reakcije na izraelski napad i vizija o tome što bi on značio za SAD. Raspravlja se o tome hoće li Iran doista blokirati Hormuški tjesnac, hoće li napasti američke mete u Zaljevu i što će sve to značiti za globalnu ekonomiju. Kako stoje stvari, piše The Washington Post, SAD će ostati izvan konflikta, osim ako Iran ne bude gađao američke mete.

U Izraelu 500 žrtava

“Jedan izraelski dužnosnik rekao je svojim američkim kolegama da ‘samo stoje po strani i prepuste njima cijeli posao’”, napisao je Ignatius u svojoj kolumni. On tvrdi kako Izraelci vjeruju da bi njihov udar bio ograničen jačinom i vremenski te kako bi osveta Irana bila jaka, ali u granicama žrtava na koje je Izrael spreman. U iranskim udarima, prema procjenama, poginulo bi oko 500 Izraelaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:39