A. PALOKAJ IZ BRUXELLESA

ODLUČENO JE! JUNCKER ĆE BITI NOVI PREDSJEDNIK EK Bivši luksemburški premijer novi je vođa Europe

Centre-right European People's Party's (EPP) candidate for President of the European Commission Jean-Claude Juncker (3rd R) arrives to attend an EPP meeting in Kortrijk prior to an EU Summit on June 26, 2014. Britain's David Cameron headed for defeat at an EU summit Thursday after being abandoned by his allies in a battle over the next European Commission chief likely to mark Europe's future. Cameron's loud campaign to block the nomination of Jean-Claude Juncker as head of the powerful EU executive is set to flop, raising fears this could reinforce a growing push in Britain to exit the European Union. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
 THIERRY CHARLIER/AFP

Bivši predsjednik Luxembourške vlade Jean Claude Juncker ima potporu dovoljne većine u Europskom Vijeću te će, ako ga za dva tjedna potvrdi i Europski parlament, biti predsjednik Europske komisije u sljedećih pet godina.

Nominacija Junckera bila je glavna tema summita EU jučer u Bruxellesu a njegovom izboru su se javno protivili jedino Britanski premijer David Cameron i njegov mađarski kolega Viktor Orban.

„Ja se protivim kandidaturi Junckera i mislim da je to loš pristup Europi. Mislim da je to krivo načelo. Međutim, iako činim ono što sam rekao da ću učiniti, također ću se držati obećanja za referendum i za ponovno pregovaranje unutar EU a Britanski narod će biti u stanju o tome odlučiti“ rekao je jučer Cameron čime je potvrdio da mu je više stalo do stava britanske javnosti nego do zajedništva EU.

Na ovom se summitu se raspravljalo i o gospodarskom rastu, energetskoj politici, migraciji i situaciji u Ukrajini.

EU je potpisala i Sporazume o pridruživanju sa Ukrajinom, Gruzijom i Moldovom. Šefovi država ili vlada EU usvojili su i strateške prioritete za djelovanje EU u sljedećih pet godina. Potvrdili su davanje Albaniji status kandidata za članstvo u EU ali među prioritetima nisu spominjali proširenje Europske unije.

Ovim summitom se praktički završava Grčko predsjedavanje Europskom unijom a od 1 srpnja rotirajuće predsjedavanje EU preuzima Italija.

Već za nešto više od dva tjedna, vjerojatno 17 Srpnja, održat će se novi izvanredni summit EU kako bi se odlučilo tko će biti budući Visoki predstavnik EIU za vanjsku politiku i sigurnost i naslijediti Catherine Ashton na toj poziciji. Također bi mogli odlučiti i o budućem predsjedniku Europskog Vijeća koji bi na toj poziciji nasljedio Hermana van Rompuya. Za tu funkciju kao kandidat sa najvećim šansama se spominje sadašnja predsjednica danske vlade Helle Thorning Sćmit. Već je dogovoreno da će mjesto predsjednika Europskog Parlamenta po pola mandata, znači po dvije i pol godine, dijeliti Socijal demokrati i EPP. To znači da će već u utorak na konstitutivnoj sjednici Europskog parlamenta Martin Sćultz biti ponovni izabran kao Predsjednik.

Juncker je rekao u petak da je "ponosan i počašćen" imenovanjem za predsjednika Europske komisije.

"Ponosan sam i počašćen što sam danas dobio potporu Europskog vijeća", poručio je preko svog Twitter računa Juncker.

Portret budućeg predsjednika EK

Juncker je rođen 9. prosinca 1954. u malom mjestu Redange u Luksemburgu u radničkoj obitelji. Otac mu je bio je metalski radnik, sindikalni aktivist.

Na Sveučilištu u Strasbourgu diplomirao je pravo 1979. godine, a 1980. je položio prisegu za odvjetnika, ali se nikada nije bavio tim zanimanjem.

U politiku je ušao dosta rano, učlanio se u Narodnu kršćansko-socijalnu stranku (CSV) 1974. u dobi od 20. godina, a deset godina kasnije izabran je prvi put u luksemburški parlament te imenovan za ministra rada. Od 1989. bio je ministar financija i ministar rada. Nakon što je tadašnji luksemburški premijer Jacques Santer imenovan za predsjednika Europske komisije, Juncker je imenovan za njegova nasljednika u siječnju 1995. godine, ali je usput zadržao i svoje ministarske resore.

Na mjestu premijera ostao je skoro 19 godina, sve do potkraj 2013. godine i jedan je od najiskusnijijh europskih državnika, koji je sudjelovao na svim sastancima Europskog vijeća od 1995. do 2013. godine, na kojima su, između ostalih, sudjelovali i bivši njemački kancelar Helmut Kohl i francuski predsjednik Francois Mitterrand.

On je 1992. godine sudjelovao u pregovorima o Sporazumu iz Maastrichta, kojim je dotadašnja Europska zajednica postala današnja Europska unija i koji je omogućio stvaranje zajedničke europske valute (kasnije nazvane euro). Isto tako stvorene su osnove za zajedničku europsku vanjsku i obrambenu politiku, te za zajedničko pravosuđe.

Juncker je deset godina je bio i šef euroskupine, foruma koji okuplja ministre financija zemalja članica eurozone, koji je nakon izbijanja financijske krize postao jedno od najvažnijih tijela u Europskoj uniji.

Junckeru je još 2004. godine bilo ponuđeno mjesto predsjednika Europske komisije, što je on odbio, a bio je u igri pri izboru prvog predsjednika Europskog vijeća 2009. godine. Na njegov izbor na položaj na koji je izabran Herman Van Rompuy veto je uložio tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji ga nije baš podnosio.

Za Junckera kažu da je zahvaljujući što talentu, što dugogodišnjem iskustvu, postao izvrstan posrednik u postizanju kompromisa, što je jedna od najcjenjenijih osobina u Europskoj uniji. Kao i svi Luksemburžani, govori savršeno i njemački i francuski i izvrsno poznaje obje zemlje. "Kad hoću govoriti na francuskom, mislim na njemačkom, kad hoću govoriti na njemačkom, mislim na francuskom i na kraju sam nerazumljiv na svim jezicima", rekao je jednom prilikom Juncker, koji je poznat po svom smislu za humor.

Junckera već neko vrijeme prati glas da previše puši i pije. To je poslužilo britanskim medijima koji posljednjih dana vode nevjerojatno prljavu kampanju protiv Junckera. On je u tim medijima opisan gotovo kao čudovište, "najopasnijim čovjekom" u Europi, koji već za "doručak pije konjak". Pri tome se mediji iz zemlje koja se ponosi svojim ratnim premijerom, a koji nije mogao bez whiskija, uvijek pozivaju na anonimne izvore. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 16:52