KRIZA U GRČKOJ

ODLAZE USRED PREGOVORA S EU Cipras putuje u Moskvu, Varoufakis u Washington

 AFP

ATENA - Usred teških pregovora s partnerima iz Europske unije, Atena je u subotu najavila posjet svog ministar financija Janisa Varufakisa Washingtonu, nekoliko dana prije posjeta premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi.

Janis Varufakis će se u nedjelju sastati s direktoricom MMF-a Christine Lagarde, a u ponedjeljak s dužnosnicima američkog ministarstva financija, među kojima s Nathanom Sheetsom, podtajnikom američkog ministarstva financija zaduženim za međunarodne poslove. On će razgovarati i sa savjetnicom predsjednika Baracka Obame za međunarodne gospodarske poslove Caroline Atkinson.

Varufakisov glasnogovornik je objasnio da ministar želi izvijestiti MMF o odvijanju pregovora s EU-om i da je normalno predstaviti reforme Sjedinjenim Državama.

Grčka očekuje od EU-a isplatu posljednje tranše pomoći od 7,2 milijarde eura, u sklopu plana pomoći od 240 milijardi eura koje su joj Europa i MMF namijenile 2010. godine.

Nova grčka radikalno lijevo orijentirana vlada treba podastrijeti Euroskupini popis dovoljno uvjerljivih reformi kako bi dobila preostali dio pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:06