VELIKI PRITISAK U BOLNICAMA

ODGOVOR NA KRIZU PROUZROČENU KORONAVIRUSOM Europska komisija stvara zalihe medicinske opreme kako bi pomogla državama članicama

 Ina FASSBENDER / AFP

Iako od izbijanja krize Europska komisija čini sve što je u njezinoj moći kako bi koordinirala napore država članica u suočavanju s pandemijom, nedostatak medicinske opreme i sebičnost koju su pokazale neke države članice zabranom izvoza tih proizvoda razlog su kritika i prema EU.

Sada Europska komisija kao odgovor na krizu prouzročenu Covidom-19 stvara zalihe medicinske opreme u sustavu Mehanizma civilne zaštite EU, nazvanom rescEU. U te zalihe spadaju respiratori i zaštitne maske.

Takva oprema nedostaje u nekim državama članicama, a i u onima koje je zasad imaju dovoljno situacija se može brzo promijeniti ako brojke zaraženih dnevno budu rasle sadašnjim tempom.

U Belgiji je, primjerice, samo jučer zabilježeno više od 300 novih slučajeva, a očekuju da bi vrhunac mogao biti tijekom vikenda. Nakon toga bi brojka mogla početi stagnirati ili padati jer bi se mogli vidjeti prvi rezultati uvedenih mjera. Slična je situacija u mnogim drugim državama.

Velik pritisak novih oboljelih u bolnicama, što se pokazalo u Italiji koja je najteže pogođena, doveo bi do kolapsa sustava i u inače dobro pripremljenim državama poput Belgije, Nizozemske, Njemačke i Danske.

Stručnjaci upozoravaju da je ionako sezona gripe i mnogi respiratori su zauzeti u to vrijeme te je sada potrebno svugdje povećati njihov broj, ali i imati dovoljno osoblja koja će ih koristiti za pomoć pacijentima. U nekim bolnicama se javljaju liječnici koji upozoravaju i na male zalihe rukavica i sredstava za dezinfekciju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je stvaranje prve europske pričuve medicinske opreme za hitne slučajeve iskaz solidarnosti u EU, na korist svih država članica i svih naših građana. Dodala je kako je međusobna pomoć jedini način za prevladavanje ove krize.

Zalihe će uključivati medicinsku opremu za intenzivnu njegu kao što su respiratori, osobnu zaštitnu opremu poput maski za višekratnu uporabu cjepiva i terapeutiku te laboratorijske potrepštine.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič rekao je da EU radi na tome da se državama članicama dostavi više medicinske opreme.

- Kako bismo brzo nabavili opremu koja nam je potrebna za borbu protiv koronavirusa, stvaramo zalihe u sustavu rescEU. Namijenjene su državama članicama kojima nedostaje opreme za liječenje zaraženih pacijenata, zaštitu zdravstvenih djelatnika i usporavanje širenja virusa. Namjeravamo odmah početi s radom - objasnio je Lenarčič.

Zalihe će biti smještene u jednoj državi članici ili više njih. Država u kojoj se zaliha nalazi odgovorna je za nabavu opreme.

Komisija će financirati 90 posto zaliha. Za distribuciju opreme zadužen je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije, koji će se pobrinuti da se ona šalje tamo gdje je najpotrebnija.

Početni proračun EU za zalihe iznosi 50 milijuna eura, od čega će 40 milijuna eura trebati odobriti proračunska tijela.

Usto, u sklopu Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavi države članice u postupku su nabave osobne zaštitne opreme, respiratora i potrepština za testiranje na koronavirus. Tim se koordiniranim odgovorom jača njihov položaj u pregovorima s industrijom o raspoloživosti i cijenama medicinskih proizvoda.

Ova će mjera stupiti na snagu sutra nakon čega se države članice koje žele skladištiti zalihe sustava rescEU mogu prijaviti za izravna bespovratna sredstva Europske komisije. Njima će se pokriti 90 posto troškova zaliha, a preostalih 10 posto snosi država članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 06:53