MASOVNO TESTIRANJE

OD PROSINCA CJEPIVA PROTIV EBOLE 'Ona nisu čarobni štapić, ali će nam pomoći u borbi protiv epidemije'

 AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN / AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN

ŽENEVA Masovno testiranje cjepiva protiv ebole moglo bi u zapadnoj Africi početi već u prosincu, mjesec dana prije najavljenog roka, a do sredine 2015. trebalo bi biti spremno za upotrebu više stotina tisuća doza, priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Ovo samo pokazuje koliko smo cijelu stvar požurili. Do sredine 2015. mogli bismo imati na raspolaganju oko 200.000 doza", kazala je dužnosnica WHO-a Marie Paule Kieny nakon ženevskog sastanka čelnika farmaceutske industrije, liječničkih krugova, regulatornih tijela za lijekove i financijera.

Znanstvenici testiraju dva cjepiva, jedno tvrtke GlaxoSmith Kline, a drugo NewLink Geneticsa.

U prvim probnim cjepljenjima u Liberiji, Siera Leoneu i Gvineji sudjelovat će između 20.000 do 30.000 ljudi, a ako rezultati budu zadovoljavajući u drugoj polovici godine bi se pristupilo masovnom cjepljenju.

"Cjepiva nisu čarobni štapić, ali kada su spremna za upotrebu mogu se pokazati dobrim saveznikom u borbi protiv epidemije", dodala je Kieny. Prema njezinim riječima, prvi podaci o učinkovitosti očekuju se do travnja. U Liberiji će se testirati dva različita cjepiva protiv ebole i usporedit će se kontrolnim, placebo cjepivom.

U financiranju kampanje cjepljena i distribucije cjepiva sudjeluju Svjetska banka i humanitarna udruga Liječnici bez granica (MSF), dok su proizvođači lijekova spremni spustiti cijenu doza na prihvatljivu razinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:58