PAD BOEINGA U UKRAJINI

OBITELJI ŽRTAVA U ŠOKU'Separatisti se javljaju na mobitelei peglaju kreditne kartice naših voljenih!'

U međuvremenu, britanski istražitelji u četvrtak su počeli analizirati crnu kutiju malezijskog Boeinga
 AFP

Supruga pilota helikoptera iz Južnoafričke republike koji je poginuo prilikom rušenja leta MH17 prošlog tjedna iznad Ukrajine bila je primorana otkazati njegove kreditne kartice nakon što je utvrđeno da ih netko koristi.

Suprug Reine Dalziel, Cameron, nedavno se naime preselio sa svojom četveročlanom obitelji u Maleziju i bio je jedan od putnika koji se ukrcao na Boeing Malaysia Airlinesa.

- Kazali su nam kako su bezdušni pobunjenici pokrali privatne stvari - uključujući nakit - te da koriste kartice i javljaju se na mobitele žrtava - kazao je brat Reine Dalziel, Shane Hattingh za CNN, i dodao kako je njegova sestra bila zapanjena kad je vidjela aktivnost na bankovnom računu svog supruga.

- Ljudi u Ukrajini koriste situaciju i nemaju nimalo poštovanja prema mrtvima. Ne mogu opisati koliko me to ljuti - kazao je Hattingh.

Separatisti na mjestu nesreće sabotirali su istragu gotovo tjedan dana. Očajne obitelji otkrile su kako su zvale mobitele svojih voljenih te kako su im se javili stranci s istočnoeuropskim naglaskom.

Nakon početnog šoka, odmah su nazvali telekompanije da deaktiviraju SIM kartice kako bi spriječili da ih netko dalje koristi.

- Nakon što su pobunjenici ukrali novac, nakit, mobitele i kreditne kartice počeli su sakupljati i aluminij - kazao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko.

BRITANCI PRESLUŠALI PRVU CRNU KUTIJU SRUŠENOG BOEINGA 'Dobili smo vrijedne informacije o letu MH17'

LONDON - Britanski istražitelji u četvrtak su počeli analizirati crnu kutiju koja sadrži tehničke podatke leta Boeinga 777 Malaysia Airlinesa koji je srušen iznad Ukrajine prošlog tjedna, navelo je britansko ministarstvo prometa.

AAIB, britanski ured za istrage zrakoplovnih nesreća sa sjedištem u Farnboroughu, u zapadnom dijelu Londona, počeo je proučavati "snimač tehničkih podataka leta (drugu crnu kutiju)", rekao je jedan glasnogovornik ministarstva, prenosi AFP.

On je dodao da će "analizu dobivenih podataka provesti međunarodna ekipa koju vode Nizozemci".

Prva crna kutija, s razgovorima snimljenim u pilotskoj kabini, preslušana je u srijedu.

"Podaci prve kutije su 'skinuti' i sadržavaju vrijedne informacije o letu", rekli su u srijedu istražitelji nizozemskog Ureda za sigurnost (OVV), istaknuvši da ih još trebaju analizirati.

Crne kutije, koje su ustvari narančaste boje, proruski pobunjenici predali su u noći između ponedjeljka i utorka malezijskim stručnjacima, koji su ih predali Nizozemcima zaduženim za vođenje međunarodne istrage o uzrocima pada zrakoplova.

U međunarodnoj ekipi istražitelja nalaze se 24 osobe iz Ukrajine, Malezije, Australije, Francuske, Njemačke, SAD-a, Velike Britanije, Rusije kao i Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstva (ICAO).

SAD drže da je malezijski Boeing 777, koji je letio između Amsterdama i Kuala Lumpura, srušila raketa ispaljena s područja koje kontroliraju pobunjenici koje podržava Rusija. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:27