POZVALI NA DŽIHAD

OBITELJ SE ODREKLA TOP GUN CURE 'Ta je nezahvalnica napala našu braću sunite. Ona više nije naša!'

Vojna pilotkinja Ujedinjenih Arapskih Emirata Mariam al-Mansouri je iz svog aviona F-16 navodno u nekoliko navrata bombardirala džihadiste u Siriji nakon čega je postala svojevrsna zvijezda u zapadnim medijima
 Zračne snage UAE / Zračne snage UAE

Svijet je prije nekoliko dana obišla vijest da je u zračnim napadima na položaje Islamske države sudjelovala i vojna pilotkinja Ujedinjenih Arapskih Emirata Mariam al-Mansouri. Ona je iz svog aviona F-16 navodno u nekoliko navrata bombardirala džihadiste u Siriji, nakon čega je postala svojevrsna zvijezda u zapadnim medijima.

No, tijekom vikenda su se pojavila izvješća da njezina obitelj blago rečeno nije bila sretna činjenicom da je uključena u zračne napade. Prema priopćenju čija autentičnost nije potvrđena, a u čijem potpisu stoji Mariamina obitelj, najbliža rodbina odrekla se Mariam nazivajući je 'nezahvalnicom'.

Kao razlog se navodi njezino sudjelovanje u 'brutalnoj međunarodnoj agresiji na Siriju', a u priopćenju se usput daje podrška Islamskoj državi. 'Ponosni smo na naše sunitske heroje u Iraku i na Levantu', piše u priopćenju. Jedan od naziva po kojima je Islamska država poznata je Islamska država Iraka i Levanta.

'Mi, obitelj Mansouri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ovim se putem javno odričemo takozvane Mariam al-Mansouri i bilo koga tko je dio ove brutalne međunarodne agresije protiv bratskog sirijskog naroda, počinjući od naše nezahvalne kćeri Mariam al-Mansouri', piše u priopćenju u kojem se poziva muslimane diljem svijeta da krenu u džihad ne bi li obranili 'islamsku naciju' i sirijsku revoluciju protiv šijita, na čelu s Bašarom al-Asadom.

'Zovemo sve grupacije i postrojbe koje djeluju na sirijskom ratištu da se ujedine i zajedničkim snagama krenu prema jedinom cilju - zbacivanju čudovišnog Asadova režima koji se nasadio na čistu i blagoslovljenu sirijsku zemlju. Obitelj al-Mansouri, njezini članovi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i izvan njih, ovom prilikom daje podršku blagoslovljenoj sirijskoj revoluciji i svim slobodnim ljudima koji bilo gdje na svijetu brane svoja prava', dodaje se u priopćenju.

'Naša se obitelj ponosi svim slobodnim ljudima koji su ustali u obranu svoje stvari i svima koji su uzeli oružje kako bi obranili čast svoje islamske nacije. Ponosimo se našim sunitskim herojima u Iraku i na Levantu i svima onima koji nose zastavu pravednika ma gdje bili. Mi ih možda ne poznajemo osobno, ali Bog ih poznaje i nagradit će ih', stoji još u priopćenju.

'Molimo sve naše sunarodnjake da ne svaljuju na nas teret posljedica postupaka takozvane Mariam al-Mansouri. Svi časni pripadnici naše obitelji su se složili s ovom izjavom', stoji na kraju priopćenja.

Klan Mansourijevih je prilično utjecajan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, jedan od njih je i tamošnji ministar gospodarstva. Istovremeno, valja reći da je riječ o drugom najvećem klanu u Abu Dhabiju, prijestolnici Emirata, tako da je pitanje koliko njegovih članova doista stoji iza priopćenja.

Činjenica je da su Mansourijevi u prošlosti bili povezani s ekstremizmom. Primjerice, početkom godine odvjetnik Mohammed al-Mansouri je završio u zatvoru nakon što je na području Emirata pokušao osnovati 'međunarodni' ogranak Muslimanskog bratstva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:35