NOVA TAKTIKA

OBAVJEŠTAJCI UPOZORAVAJU 'IS radi na kemijskom oružju, imaju sjajneeksperte... To je prijetnja cijelom svijetu!'

'Okupljaju veliki broj znanstvenika iz inozemstva. Tu su ljudi koji su radili za Sadama Huseina...'
 istock, youtube screenshot

Islamska država agresivno radi na razvijanju opasnog kemijskog oružja, tvrde irački i američki obavještajci. Navodno su džihadisti već uspostavili ćeliju koja okuplja sirijske i iračke znanstvenike koji će raditi na razvijanju i eksperimentiranju s takvom vrstom oružja. Ovo dramatično upozorenje visokopozicioniranih špijuna potpuno je uspaničilo vlasti zemalja zapadne Europe, pogotovo nakon krvavog napada u Parizu prije šest dana.

Istina, američki obavještajci ne vjeruju da je ISIL sposoban napraviti sofisticirano oružje koje bi upotrijebili u terorističkom napadu, ali su ipak na oprezu budući da su se nekoliko puta opekli kada su podcjenjivali moć ISIL-a.

Francuski premijer Manuel Valls u četvrtak je upozorio da ekstremisti neće prezati pred upotrebom kemijskog oružja.

- Može postojati rizik od kemijskog ili bakteriološkog oružja - rekao je Valls koji je pred Nacionalnom skupštinom tražio produljenje izvanrednog stanja za tri mjeseca.

- Mi smo u ratu. Ne u ratu na kakav nas je povijest tragično navikla. Ne, ovo je novi rat - vanjski i unutarnji - gdje je teror prvi cilj i prvo oružje - kazao je.

Irački dužnosnici također se slažu da prijetnja nije bezazlena.

- Na raspolaganju im je golem teritorij i sada imaju veliku slobodu za pronalazak idealnih lokacija za laboratorije. Nažalost, na našem teritoriju ostao je veliki broj znanstvenika i stručnjaka, civilnih i vojnih, koje su sigurno upregnuli...

Iračani se u svakom slučaju naveliko pripremaju za kemijske napade. Tijekom ljeta, iračka vojska je opremila vojsku gas-maskama, a prije mjesec dana Rusi su ih opskrbili s 1000 posebnih odijela.

- Okupljaju veliki broj znanstvenika iz inozemstva. Tu su npr. stručnjaci koji su radili za Sadama Huseina, a velik broj njih došao je iz Čečenije i jugoistočne Azije - rekao je irački obavještajac, izvjesni al-Zamili za AFP.

- Prije smo znali gdje im se nalaze laboratoriji, ali čini se da su ih sve premjestili na neke sigurnije lokacije. Vjerojatno se boje napada na njihove najveće gradove, posebno na Mosul. U svakom slučaju, ozbiljno rade na kemijskom oružju, posebno nervnom plinu. To nije prijetnja za Irak, nego za cijeli svijet! - zaključio je al-Zamili.

U SAD-u se slažu da džihadisti pokušavaju stvoriti kemijsko oružje, ali poprilično su uvjereni da u tome neće uspjeti.

Prije će kod izrade oružja uništiti sami sebe, nego što će tim nekoga napasti - slažu se američki obavještajci.

- Al Qaida već 20 godina pokušava napraviti kemijsko oružje, a opet im nije uspjelo. Nije to lagan posao - rekao je general Richard Zahner, bivši prvi čovjek obavještajne službe u Iraku.

- Ali isto tako nemojte zaboraviti da SAD već duže vremena podcjenjuje moć Islamske države. Džihadisti su bogati, koliko znam okupili su vrhunske stručnjake i inženjere, motivacija im je ogromna, a imaju i materijale... Ja bih rekao da su sposobni proizvesti neko opasno oružje. Možda ne u velikim količinama, ali opet... Ne smijemo ih podcjenjivati! - zaključio je Zahner.

Sasvim sigurno, veliko upozorenje je jedna poruka iz Islamske države koju su prije dvije godine presreli Amerikanci. Tada je Sameer al-Khalifawy, jedan od 'ministara' tada još neproglašenog kalifata, napisao prvom čovjeku IS-a al-Baghdadiju.

- Razvoj kemijskog oružja ide bolje od planiranog. Uskoro bismo mogli imati oružje koje će nam osigurati glatku pobjedu - napisao je terorist uz dodatak.

- Trebamo sigurniju lokaciju za provođenje eksperimenata.

U međuvremenu, al-Khalifawy je ubijen na početku 2014., ali čini se da pokusi tu nisu stali. Dapače, ako je vjerovati iračkim službama, džihadisti su konačno pronašli sigurna mjesta za svoje laboratorije,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:31