RATNE TRUBE

Obama spreman upotrijebiti SILU: Napad na Iran je moguć, znate da kao predsjednik ne blefiram

Obama je u izbornoj godini pod pritiskom pristaša Izraela u SAD-u, koji od njega traže oštriji stav

Odluku o napadu na iranska nuklearna postrojenja Izrael će donijeti kao “neovisna država”, rekao je danas, uoči američko-izraelskog summita u Washingtonu, izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

- Jasno je da su Sjedinjene Države najveća svjetska sila i najveća i najvažnija zemlja koja je prijatelj Izraela, ali mi smo neovisna država. U konačnici, izraelska će država donijeti odluke koje su najprikladnije na temelju svoje procjene situacije - rekao je Lieberman izraelskom javnom radiju prije susreta premijera Benjamina Netanyahua i američkog predsjednika Baracka Obame.

‘Smjer Irana je poznat’

Američke obavještajne službe - koje su i u svojim procjenama 2007. i 2010. tvrdile da je Iran odustao od svog programa nuklearnog oružja - navodno i dalje vjeruju da Teheran nije donio konačnu odluku o tome da želi nuklearnu bombu, ali tvrde da nije isključeno da želi za to izgraditi kapacitet. Bijela kuća stoga naglašava važnost diplomacije i sankcija.

No, Izrael želi djelovati brzo i odlučno protiv iranskih nuklearnih postrojenja napadom koji bi uništio svaku mogućnost da Teheran ikada dođe u poziciju da proizvede bombu.

- Iranski dosje dobro je poznat. Smjer kojim Iran ide je jasan - rekao je Lieberman, dodajući da odluku ipak treba donijeti “mirno, uzimajući u obzir argumente za i protiv”.

Američki predsjednik Barack Obama javno pokušava umiriti Izrael porukama da neće tolerirati nuklearno naoružan Iran. U intervjuu objavljenom u petak u časopisu Atlantic Monthly tako je obećao da će spriječiti Iran da dođe do nuklearne bombe - ako bude potrebno i silom.

“Mislim da izraelska vlada zna da, kao predsjednik Sjedinjenih Država, ja ne blefiram”, rekao je Obama.

Crvene linije

Unatoč njegovim komentarima, izraelski mediji najavljivali su napet susret u Washingtonu, dok je New York Times na naslovnici pisao da “američki pristaše Izraela pritišću Obamu” - od skupine senatora koji su se nedavno u Jeruzalemu sastali s Netnayahuom do skupa Američko-izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) na kojem se ovaj vikend okupilo gotovo 14.000 američkih Židova i drugih pristaša Izraela kojima se danas trebao obratiti i Obama.

Izraelski dužnosnici, piše New York Times, žele da Obama prestane pozivati Izrael na suzdržanost i da odredi oštrije kriterije, tzv. crvene linije, za čije bi kršenje Sjedinjene Države pokrenule napad na iranska postrojenja.

- Nije riječ samo o židovskim biračima i 2012. godini. Riječ je i o umirivanju ljudi koji žele izbjeći rat da će Sjedinjene Države učiniti ono što je potrebno - rekla je republikanska senatorica Lindsey Graham.

Osuđeni na propast

Traže i da Amerikanci pritisnu Iran da pristane zaustaviti svoj program za obogaćivanje urana i da tu suspenziju verificiraju inspektori UN-a prije nego što Zapad nastavi pregovore s Teheranom o nuklearnom programu - što je Bijela kuća odbila jer tvrdi da će postavljanjem nemogućeg uvjeta Iranu osuditi pregovore na propast prije nego što počnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:14