VRUĆA LINIJA

OBAMA RAZGOVARAO S ROUHANIJEM Prvi kontakt američkog i iranskog predsjednika od 1979.

 afp

Predsjednik SAD-a Barack Obama objavio je u petak da je razgovarao s predsjednikom Irana Hassanaon Rouhanijem, i to telefonski. Ovo je prvi neposredni kontakt predsjednika dvaju zemalja još od 1979. kada je Homeini islamskom revolucijom preuzeo vlast protjeravši prozapadno orIjentiranog šaha Mohammeda Rezu Pahlavija.

POVIJESNI SUSRET PREDSTAVNIKA SAD-A I IRANA Razgovarali John Kerry i iranski šef diplomacije, ukidaju se sankcije?

Američki predsjednik je rekao da su on i Rohani uputili svoje timove da ubrzano rade na postizanju sporazuma, te da će SAD sa svojim saveznicima, uključujući tu i Izrael, koordinirati sve akcije na tom području.

Obama je rekao da njegov razgovor s iranskim predsjednikom pokazuje da postoji mogućnost napretka u međusobnim odnosima.

Iranska strana potvrdila je telefonski razgovor dvojice čelnika. Dvojica predsjednika "naglasila su političku volju za brzo rješavanje spora oko nuklearnog programa kao i volju za suradnju u regionalnim pitanjima", objavljeno je na internetskoj stranci iranskog predsjednika.

SAD i međunarodna zajednica su prije više godina uveli Iranu gospodarske sankcije zbog sumnje da želi proizvesti atomsko oružje skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa, što Teheran niječe.

Inače, predsjednik SAD-a se htio sastati licem u lice s Rouhanijem tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a ovog tjedna, ali se predsjednik Irana dvoumio, uz izgovor kako nema dovoljno vremena za dogovoriti sastanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:58